Хумани гест ученица и наставница из Фоче: Коса за осмијех обољеле дјеце

Срна
Хумани гест ученица и наставница из Фоче: Коса за осмијех обољеле дјеце

Фоча - Ученице и наставнице фочанске Основне школе „Свети Сава“ ошишале су јуче своју косу коју ће донирати за израду перика дјеци обољелој од рака.

Акцију, коју су покренуле наставнице ове школе, подржали су и родитељи, а све је више дјевојчица које пуштају косу како би и саме учествовале у овој хуманој мисији.

Дјевојчице Милица Благојевић, Хелена Апостолов и Николина Ђого сјеле су на фризерске столице и за петнаестак минута уписале се међу доноре косе.

- Мени ће коса порасти. Није ми жао што сам се ошишала, ја сам, заправо, срећна због тога - рекла је ученица петог разреда Милица Благојевић.

Годину дана Хелена Апостолов пуштала је косу како би помогла обољелим малишанима.

- Срећна сам што могу некоме помоћи, а коса ће ми опет порасти - истиче Хелена.

Шестогодишња Николина Ђого каже да се никада раније  није шишала.

- Дошао је дан да ошишам косу и да помогнем другима - срећна је Николина.

Идеју за ову хуману акцију малим и великим Фочанкама дала је њихова суграђанка Јелена Симовић, која је такође током ове године своју косу ошишала и поклонила сарајевском Удружењу „Срце за дјецу која болују од рака“.

Слиједећи њен примјер наставнице су одлучиле да у школи предложе симболично одсијецање косе. Подршка је стигла од руководства школе и бројних родитеља.

- Ово је акција хуманитарног карактера у којој ћу и сама учествовати. Добићу нову фризуру, а моја коса ће помоћи дјеци која су остала без косе због јаких терапија које користе. Више дјевојчица би се одазвало овој акцији, али основни услов је да дужина косе буде најмање 20 центиметара дужине, па многе ученице пуштају косу и чекају да порасте. Ове три дјевојчице су се одмах јавиле, а још једна је донирала свој реп који је раније одсјекла - каже учитељица Ивана Влашки.

Наставница енглеског језика у ОШ „Свети Сава“ Татјана Шарић чека да јој коса достигне потребну дужину.

- Сматрамо да је ово хуман гест, јер ми од себе не дајемо скоро ништа, а тој дјеци ће помоћи много. Она дјеца која добију перику од дониране косе сигурно ће бити задовољна и срећна - рекла је Шарићева.

Акцији су се прикључиле и мајке дјевојчица. Хеленина и Николинина мајка донирале су своје раније одсјечене, али очуване репове косе. Донатори су позвали грађане да се одазову овој акцији, која ће трајати наредних годину дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана