Храмови у Српцу ничу, становника све мање

Дејан Јовичић
Храмови у Српцу ничу, становника све мање

Србац - Иако се на подручју Српца гради све већи број вјерских објеката, због негативног природног прираштаја могло би се десити да их у блиској будућности нема ко посјећивати.

Протонамјесник Жељко Сарић каже да би до краја ове године могла бити завршена изградња новог храма у центру Српца чија градња траје већ 13 година, а у току је обнова и изградња храмова у још десетак села. Он истиче да је посјета храмовима задовољавајућа али упозорава да би се та слика у наредном периоду могла драстично промијенити.

- У србачкој парохији је прошле године преминуло око 250 људи, рођено је око 140 дјеце, што је забрињавајуће. Присутан је и велики одлив становништва у иностранство, али на сву срећу има и позитивних примјера, јер су се неке породице вратиле у свој завичај - рекао је Сарић.

Свештеник Живко Илић каже да је оваква појава присутна и у ножичкој парохији коју је преузео од прошлог љета и додаје да се свако у свом домену треба потрудити да се оваква ситуација промијени, а посебно свештенство кроз своје проповиједи.

- Видљиви трагови живота који је некада бујао, о чему свједочи постојање деветоразредне школе, поште и амбуланте, али је људи, а поготово ђака све мање. Они одлазе за бољим животом али сматрам да им у туђини неће нужно бити боље. Мислим да се наши људи у иностранству пуно одговорније понашају и да не би ни имали потребу да одлазе када би овдје пружили барем 50 одсто својих могућности - рекао је Илић и истакао да они који остају не губе вјеру у боље сутра.

Један од начина којима локална управа покушава утицати на повећање броја становника су мјере пронаталитетне политике које предвиђају веће подстицаје за новорођенчад. Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да је ове године повећан износ за ове намјене са 50.000 на 80.000 КМ и додаје да је од преузимања дужности начелника прије двије године исплаћено близу 160.000 КМ за текуће обавезе за новорођену дјецу и дугове по овом основу које је преузео од бившег начелника.

- Донијели смо правилник који предвиђа исплату накнаде за прво и друго дијете у износу од 250 КМ, за треће дијете 400 КМ, за четврто 600 КМ а за пето и свако наредно дијете 1.000 КМ - рекао је Драгосављевић.

Манастир Осовица

Синђел Теофил из манастира Осовица код Српца каже да је обнова овог вјерског комплекса који су Турци срушили прије три вијека допринијела да се окупља све већи број вјерника. Он истиче да у више наврата имају организоване туристичке посјете и да су лани били домаћини бројних догађаја, попут сабора пчелара из читавог региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана