Hram u Pofalićima oživi samo za praznike

Željka Domazet
Hram u Pofalićima oživi samo za praznike

Sarajevo - Krsna slava hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići juče je okupila oko 500 vjernika, mahom predratnih stanovnika, kao i šačicu Srba koji su se vratili na svoja ognjišta.

Okupljajući se ispred svetinje izgrađene 1940. godine, malobrojni Srbi koji i danas žive u Sarajevu sa sjetom su se prisjetili kako je to nekada izgledalo. Litija je, kažu, prije rata okupljala i do 20.000 ljudi, zbog čega je zaustavljan i saobraćaj, a Sarajevo stajalo u znak poštovanja.

Proslava krsne slave danas je rijetka prilika da se u ovoj svetinji okupi vjernika više nego što se na prste jedne ruke može nabrojati, jer su u Pofalićima ostali da žive samo stari i nemoćni Srbi.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave hrama juče je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva Mitropolije dabrobosanske.

- Ovdje su Srbi još od 1939. godine počeli da se okupljaju. Lijepo je da su danas Srbi došli iz svih krajeva svijeta, vratili se u Sarajevo da obilježe ovaj veliki praznik - rekao je Hrizostom.

Na konstataciju da je nekada litija išla kroz cijeli grad, a sada se to svelo na litiju oko same crkve, mitropolit Hrizostom se složio da je to bilo nekada.

- Danas slavimo tako kako možemo. Ovo što imamo opet je neka utjeha za sve ono što smo preživjeli u dvadesetom vijeku - rekao je mitropolit Hrizostom.

Dragan Močević iz Sarajeva, koji danas živi u Istočnom Sarajevu, podsjeća da je na otvaranju crkve u Pofalićima 1940. godine bilo 50.000 vjernika.

- Na proslavama slave crkve i narodnim veseljima šezdesetih i osamdesetih godina ovdje je bilo po deset, dvadeset hiljada ljudi. Kolo koje se igralo oko crkve znalo je da zaustavi tramvajski saobraćaj. Sarajevo je stajalo u znak poštovanja. Nažalost, ovdje se danas skupilo oko 500 ljudi, od kojih je dobar dio njih, kao i ja sam, došao iz nekog drugog grada.  Ipak, važno je da ova tradicija bude nastavljena jer je to svjedok koliko su Srbi bili značajni u ovom gradu i koliko je Srpska pravoslavna crkva značajna za Srbe - rekao je Močević.

Slobodan Pajić iz Istočnog Sarajeva kazao je da su ove godine kumovi ovog svetog hrama njegovi sinovi.

- Uvijek ćemo podržavati ovu tradiciju. Šta bi bilo da nema nas koji dođemo, hram bi bio pust - rekao je Pajić.

Osamdesetjednogodišnja Goja Mijatović kaže da je od 1959. u Sarajevu i da je 23 godine živjela u Vogošći.

- Muž mi je radio u “Pretisu” i u Pofalićima je dobio stan 1983. godine. I tu sam od tada. Živim sama, a djeca su mi vani - rekla je Goja.

Pojedini Srbi ipak nerado govore kako im je u Sarajevu.

- Za dvije riječi mogu otići u zatvor. Ne bih govorio, razumjećete me - kaže Milan, dok njegov sugrađanin sa Grbavice, koji je došao sa štapom, pri susretu sa svojom sugrađankom dijeli radost.

Policija

I ove godine hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima je obezbjeđivala policija. Ovaj vjerski objekat su u više navrata napadali vandali, ali rijetko kada su otkrivani iako je na sam objekat i oko njega postavljen video-nadzor i nalazi se u užem dijelu grada Sarajeva, neposredno uz tramvajsku prugu i saobraćajnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana