Храм у Јасеници стар 120 година засијаће новим сјајем

Љиљана Алексић
Храм у Јасеници стар 120 година засијаће новим сјајем

Сребреника - Мјештани Смолуће, Тиње, Потпећи и Јасенице са подручја тузланског кантона покренули су иницијативу за обнову и изградњу православног храма посвећеног апостолима Петру и Павлу у Јасеници.

Након што су формирали грађевински одбор кренули су у реализацију овог пројекта, а идеју је подржао и епископ зворничко-тузлански Фотије.

Према ријечима пароха шпионичког и јасеничког, свештеника Спасоја Радовановића, циљ је да ова православна светиња буде обновљена и враћена у стање у којем је била.

- Желимо да омогућимо пријератним мјештанима ових села да могу да дођу у овај храм - казао је свештеник Радовановић. Он је истакао да је градња овог храма почела давне 1890. године.

- Храм је 12. јула 1900. године освештао тадашњи митрополит Григорије Живковић и дао га на употребу вјерницима. Посљедња служба је одржана на Петровдан 1983. године. Данас је у рушевном стању, али је остао звоник да свједочи о постојању светиње - навео је он.

Црква посвећена Петру и Павлу чију обнову мјештани траже налази се на међи села Јасеница и Потпећ. Данас у Јасеници постоји нови храм који је освештан 1988. године и такође је посвећен апостолима Петру и Павлу. Храм у мјесту Потпећ обновљен је 2006. године.

Свештеник који је иначе поријеклом са тих простора, а данас се налази на служби у Бијељини, Зоран Петровић указује на значај обнове овог храма, као духовног центра.

- У нашем народу постоји неписано правило да послије 100 година од изградње један храм стиче услове да постане манастир. С обзиром на то да је црква посвећена апостолима Петру и Павлу стара око 120 година, народ прижељкује да она буде обновљена и да у догледно вријеме постане манастир. У том храму је служио свештеномученик Милош Петровић, светитељ који је крштавао наше баке и дједове и то је један од разлога и доказа да је овај храм моћан и духовни центар око којег треба да гравитирају поменута села - наводи Петровић.

Пријератни становници желе обнову цркве у Јасеници да би могли да се окупљају на једном мјесту.

- Данас се окупљамо у три храма у различите дане. Желимо да вратимо оно што је некада било, прије 120 и више година, када смо сви били на једном мјесту. Надам се да ћемо успјети до Петровдана да урадимо већи дио послова. Најприје крећемо у обнову звоника и темеља, а послије и других грађевинских радова - каже Славко Новаковић, члан грађевинског одбора и пријератни становник Смолуће.

Љубо Новаковић родом је из Потпећи. Ратни вихор га је одвео у Модричу, гдје данас живи. Жеља му је, каже, да потомцима остави нешто иза себе.

- Посао смо почели од иницијативе, а данас се већ хватамо у коштац са конкретним задацима. Имамо приједлог идејног рјешења. Очекујемо помоћ од свих људи, првенствено некадашњих мјештана који су живјели на тим просторима, дијаспоре, али и комшија Бошњака и Хрвата, јер је поред овог храма постојала и четворогодишња школа, гдје су многи завршили своје школовање - каже Новаковић, који је предсједник грађевинског одбора за обнову и изградњу храма.

Прије ратних сукоба у ова четири мјеста живјело је око 7.000 становника. Данас имају свега 64 православна дома.

Помоћ

Министарство за људска права и избјеглице БиХ помоћи ће финансијски пројекат.

- Ми смо се већ договорили са челницима општине Сребреник да издвоји око 20.000 КМ, а Министарство за људска права даће још 30.000 КМ да би био уређен локални пут који води до овог храма, који је зарастао и непроходан. У року од два-три мјесеца тај пут до цркве ће бити уређен, а помагаћемо и даље - рекао је замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана