Hram na Megdanu u Višegradu preživio sve bune i ratove

Radoje Tasić
Hram na Megdanu u Višegradu preživio sve bune i ratove

Višegrad - Hram Rođenja presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu ove godine bilježi 130 godina postojanja.

- Hram je preživio sve bune i ratove i ostao skoro neoštećen -  priča sveštenik Aleksandar Topalović.

U hramu se čuva i dio originalnog ikonostasa koji će uskoro biti izložen u prostoriji koja će biti uređena kao riznica.

Ova godišnjica hrama biće obilježena uređenjem porte, kancelarija i dijela enterijera, dok su lani promijenjene originalne drvene grede koje su držale kupolu.

Na mjestu današnjeg hrama, zabilježili su hroničari, za vrijeme turske vladavine nalazila se crkvica koja se jedva nazirala iz zemlje. Ugledni višegradski domaćini pravoslavci izborili su se kod austrougarskih vlasti, koje su bile popustljivije prema hrišćanima, da im odobre izgradnju novog, većeg i ljepšeg hrama.

- Bilo je prijedloga da hram bude izgrađen na brijegu Banpolje, ali poslije neslaganja hrišćana sa ovom idejom, odlučeno je da to bude pored stare crkve na Megdanu. Austrougari su do mjesta izgradnje hrama napravili put. Gradnja je počela 1884. i za dvije godine ovaj vjerski objekat je podignut - napominje Topalović.

Hram je tada imao jednu kupolu i nije bilo zvonika. Kasnije su izgrađeni druga kupola i zvonik, koji je bio odvojen od crkve.

Ova crkva je zanimljiva i po tome što, kao rijetko koja u Srpskoj, ima zaobljene kupole u tradicionalnom ruskom stilu gradnje. Priča se da je novac za njihovu gradnju darovao neki Rus koji je u to vrijeme boravio u ovom kraju.

Dragocjene podatke o izgradnji hrama i sveštenicima koji su u njemu službovali sadrži Ljetopis koji je 1948. godine počeo da vodi sveštenik Josip Bogdanović.

Jedina crkva

Dok prije tri godine u kompleksu Andrićgrada nije izgrađena crkva posvećena Svetom caru Lazaru, hram na Megdanu bio je jedina pravoslavna svetinja u gradskom području Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana