Храброст надјачала ледену ријеку и мрак

Невена Бунић
Храброст надјачала ледену ријеку и мрак

Градишка - Након што је случајни пролазник јавио да је у ријеци старица и да јој је живот у опасности одмах смо изјурили на терен. Иако је напољу било хладно, а температура воде око нуле, без размишљања смо скочили у Саву и извукли несрећну жену.

Овако је своју причу почео полицајац Мирослав Ристић (26), који је у неђељу заједно са колегама Братиславом Загорцем (39) и Радишом Спасићем (20) из Саве у Градишци спасио старицу (83) која је, како се претпоставља,  жељела да оконча живот.

Несрећну жену су, прима ријечима полицајаца, минути дијелили од сигурне смрти. Она је око четири часа послије поноћи, намјеравајући да се убије, ушла у хладну ријеку близу градског моста.

Срећа у несрећи је, каже Ристић, то што се заглавила међу грањем у води, а случајни пролазник ју је уочио. Позвао је полицију, а убрзо су стигли Ристић, Загорац и Спасић.

- Када смо стигли, виђели смо мушкарца како батеријском лампом освјетљава мјесто гђе је старица била заглављена и без свијести. Била је удаљена неколико метара од обале, на дубини од око метра. Сва тројица смо ушли у воду, ухватили смо је за ноге и руке и извукли на обалу - испричао је Ристић.

У моменту када су ушли у ледену ријеку, спасиоци су помислили да је старица мртва.

- Када смо је извукли на обалу, окренули смо је на бок, након чега се она искашљала, иако је била без свијести. Тада смо одахнули. Убрзо је стигла и екипа Хитне помоћи која  је старицу превезла до Опште болнице у Градишци. Колико знам, тренутно је стабилно и опоравља се - казао је Ристић.

Загорац, који ради као полицајац већ 20 година, скромно је похвалио своје млађе колеге.

- Иако сам учествовао у спасавању, највише ме одушевила преданост и храброст Ристића и Спасића. Ни ледена вода, ни мрак, нити блато на обали, нису их одвратили од жеље да помогну, иако су веома млади. Полицајци се често сусрећу са оваквим ситуацијама и није ријеткост да спасавају животе, а и ја сам прије 20 година на сличан начин спасио колегу који је био рањен - рекао је Загорац.

Најмлађи међу храбрим спасиоцима је Спасић, који ради у служби тек два мјесеца. Он каже да је жеља да спаси нечији живот пресудила да без размишљања уђе у хладну ријеку.

- У том моменту осјећао сам неки људски нагон и усхићење да јој помогнем како знам, не размишљајући какве ће посљедице по мене имати улазак у ледену ријеку. Срећом, све се добро завршило и послије свега нико од нас нема здравствених проблема - казао је Спасић.

Послије херојског чина тројица храбрих полицајаца наставили су са послом, без дана одмора.

- Овакве акције спасавања дужност су свих полицајаца. То нам је у опису посла. Друге колеге су нас похвалиле и сви су одушевљени. Моји чланови породице нису могли да вјерују када су чули како смо спасили несрећну жену - рекао је Спасић.

Похвала од Лукача

Херојски чин тројице полицајаца јуче је похвалио и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

- Овим чином показали сте не само брзину, ефикасност и вјештину у обављању дужности већ и велику хуманост и пожртвованост у спасавању људских живота, имајући у виду све околности самог догађаја и временске услове. Ваш херојски чин је за сваку похвалу и најбоље говори о свим аспектима полицијске професије -  рекао је Лукач.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана