Храброст јача од хладне ријеке

Милијана Латиновић, дописници
Храброст јача од хладне ријеке

Бањалука - Литургијом у храмовима и традиционалним пливањем за Часни крст у хладним ријекама, на стази дугој 33 метра која симболизује године живота Исуса Христа, у петак је широм Српске обиљежен велики хришћански празник Богојављење.

Први до Часног крста у хладном Врбасу у Бањалуци допливао је двадесетпетогодишњи Мирко Иванковић.

- Четврти пут учествујем на овој манифестацији. Врбас и није био толико хладан - рекао је овај храбри младић који је награђен златником који су му уручили епископ бањалучки Јефрем и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

За Часни крст у Бањалуци пливала су 33 младића, а богојављенске свечаности започеле су литургијом у Храму Христа Спаситеља, након чега је улицама прошла свечана литија.

Приједорчанин Данијел Дрљача по пети пут је први допливао до крста у ријеци Сани међу 57 пливача који су учествовали у овој традиционалној манифестацији.

- Драго ми је као да сам први пут побиједио. Било је стварно тешко, уз велику конкуренцију и Сана је надошла, тако да ово сматрам великим успјехом - рекао је Дрљача који је златник који је добио као награду поклонио најмлађем пријављеном учеснику петогодишњем Виду Радаковићу.

Требињац Никола Љешковић (25) први је допливао до Часног крста у хладној Требишњици. Он је истакао да је пресрећан јер је након девет година учешћа у бојављенском пливању остварио своју другу побједу. Љешковићу је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије уручио златник, а пливању је претходила литургија у Саборном храму Светог Преображења Господњег.

Међу првима који су стигли до Часног крста био је најмлађи учесник, тринаестогодишњи Димитрије Шкриван, који је истакао да му је ово други пут да плива и да је веома срећан због тога.

Најстарији учесник богојављенског пливања био је Драган Бодирога (61) који је рекао да му је овај дан од посебног значаја и да није дошао да се такмичи, већ само да учествује у овом величанственом дану. Међу шездесетак најодважнијих пливача у Требињу нашла се и једна жена, каратисткиња Драгица Драпић.

Пливачку стазу на Зворничком језеру први је препливао Синиша Мишић (26), а уз њега је пливала и прошлогодишња побједница Милана Мијатовић из Челопека.

Традиција је настављена и у Дервенти, а први до Часног крста у ријеци Укрини допливао је Зоран Видовић (25).

- Нешто ме вуче да то чиним, мотивација долази сама - рекао је Видовић.

У ријеци Дрини у Вишеграду први до Часног крста допливао је Фочак Марко Милановић коме је ово био први пут да учествује у богојављенском пливању. Најмлађи међу пливачима био је четрнаестогодишњи Немања Пухало из Фоче, а пети пут хладном Дрином запливала је и Оливера Добринковић.

Митрополит дабробосански Хризостом служио је литургију у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду.

Он је у бесједи рекао да је Богојављење за нас највећи празник, јер "не освећујемо само воду, него и природе вода, а вода је свуда и у нама и око нас".

Которварошанину Бојану Максимовићу, који је у конкуренцији 22 пливача први дошао до Часног крста у ријеци Врбањи, припала је титула Часног витеза Котор Вароша.

- Испунио сам своју душу вјером у Бога. Надам се да ће нас наредних година бити још више - рекао је Максимовић.

Побједу у Братунцу однио је двадесетдеветогодишњи Давор Млађеновић који је, у конкуренцији још 23 младића и једне дјевојке, први допливао до Часног крста.

Витезом Часног крста у Теслићу проглашен је Винко Петровић, док је на ушћу Сане у Уну у Новом Граду први до Часног крста допливао Милош Ковачевић.

Једанаестогодишњак побједник у Мостару  

Павле Комлен (11) из Невесиња побједник је пливања за Часни крст у Неретви које је одржано у мостарском насељу Ортијеш. Комлен је био најмлађи међу петнаестак учесника који су одлучили да у Мостару оживе обичај пливања за Богојављење. Павле, који тренира пливање у Пливачком клубу Вележ из Мостара, наводи да му је било важно да допринесе очувању овог обичаја у Мостару.

Богојављенско пливање први пут је организовано и на језеру Шкрка у Чапљини, а први до крста допливао је Пребиловчанин Бранко Екмечић.

Традиција оживљена након 78 година

Богојављенско пливање организовано је у Градишци први пут након 78 година, а први до Часног крста у ријеци Сави допливао је четрдесетдвогодишњи Рајко Лајић.

Лајић, који је радник Полицијске управе Градишка, рекао је да за њега представља велику част то што је први допливао до Часног крста.

- Нисам се посебно припремао и ово је награда за све нас 33 који смо учествовали у пливању - истакао је Лајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана