Hodočasnici iz Istočnog Sarajeva pješke do Hilandara u čast palih saboraca

Milijana Latinović
Hodočasnici iz Istočnog Sarajeva pješke do Hilandara u čast palih saboraca

Istočno Sarajevo - U čast saboraca koji su za Srpsku dali najvrednije, svoje živote, hodočasnici iz Istočnog Sarajeva krenuće u maju pješke do Hilandara i preći skoro 1.000 kilometara kako bi se na Svetoj gori pomolili za duše palih drugova.

Na pokloničko putovanje 26. maja ispred crkve “Sokolice” na Ravnoj Romaniji put Hilandara pješke će krenuti šest hodočasnika, dok će ostali do svetinje putovati biciklima, mahom ratni-vojni invalidi iz proteklog rata, te djeca palih boraca, koji su i proteklih godina hodočastili pravoslavnim svetinjama.

Na hodočašće do jedne od najvećih svetinja uputiće se i Igor Vukašinović, koji je od posljedica ranjavanja u ratu izgubio vid, ali nije dozvolio da mu to bude prepreka u životu. Već nekoliko godina sa drugovima iz rata, s kojima koru hljeba dijeli i u miru, hodočastio je manastiru Ostrog, sa mnogo energije, entuzijazma i vjere u srcu.

- Pješačićemo kroz našu Republiku, Srbiju, Makedoniju, a potom kroz Grčku sve do odredišta. Imamo blagoslov da 11. jula dođemo na Svetu goru, gdje ćemo prisustvovati službi i upaliti svijeće za poginulu braću - ispričao je za “Glas Srpske” Vukašinović i dodao da za 40 dana planiraju prepješačiti skoro 1.000 kilometara.

Vukašinović kaže da je plan da dnevno prelaze i do 30 kilometara.

- Prvi put na hodočašće s nama ide mladić Goran Elez, koji je medicinski tehničar i dobro će nam doći za ne daj bože da se nešto desi - rekao je Vukašinović.

Osim Vukašinovića i Eleza, ka Svetoj gori pješke će se uputiti i Novica Pejić, Aleksandar Pajić, Ostoja Medić i Srđan Jeremić.  U pratnji će imati dva kombija, koji će im voziti hranu i ostale potrepštine. Jeremić za “Glas Srpske” kaže da je do sada četiri puta biciklom išao do Hilandara.

- Pripreme uveliko teku. Mnogi prijatelji iz dijaspore su nam poslali novac, a imamo podršku i lokalnih zajednica i Olimpijskog centra “Jahorina”. Uputili smo dopis i institucijama Srpske i uskoro očekujemo odgovor od njih - rekao je Jeremić, koji je i predsjednik Upravnog odbora Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo.

Ističe da je riječima teško opisati duhovni mir, zadovoljstvo i snagu koja obuzme čovjeka kada kroči na Svetu goru.

- Sa našom braćom monasima na Hilandaru pomolićemo se za naše poginule saborce. Sjećanje na one koji su dali živote za Srpsku ne damo zaboravu. Dolazak na Hilandar je uvijek veličanstven, a ove godine planiramo da se popnemo i na najviši vrh Atos - ispričao je Jeremić i dodao da bi voljeli da neka medijska kuća iz Srpske na put s njima pošalje novinara koji bi zabilježio svaki detalj ovog putešestvija.

Podrška

U Udruženju amputiraca Istočno Sarajevo navode da je za realizaciju puta potrebno oko 15.000 KM, te da svi koji mogu i žele pomoći hodočasnicima da dođu do svoga cilja, novac mogu uplatiti na žiro račun Udruženja 5557000024731855 u Novoj banci. Sve informacije zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj  065 982 734 (Srđan Jeremić) ili putem imejla [email protected], , srdjanjeremic@[email protected] i [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana