Хоће да “протјерају” бисте из градског парка

nezavisne.com
Хоће да “протјерају” бисте из градског парка

Требиње - Удружење Југословенске војске у отаџбини и невиних жртава Другог свјетског рата, њихових потомака и поштовалаца Требиње затражило је на протестном окупљању измјештање биста народних хероја из градског парка и спомен-плоче изнад улаза у Стари град, посвећене партизанским јединицама које су ослободиле Требиње у Народноослободилачком рату.

Предсједник овог удружења Дражен Чучковић је истакао да су 29. херцеговачка дивизија и Друга далматинска бригада, које су назване ослободилачким, у ствари биле партизанске формације које су побиле доста невиних Срба у Требињу, али су то чинили и неки од народних хероја који нису више међу живима, а њихове су спомен-бисте постављене у Градском парку.

“Прије свега, боримо се да се ове бисте склоне, али немамо ништа против да се за њих направи посебна просторија, гдје ће оне бити смјештене и нека се тамо њихови баштиници, који цијене те вриједности, њима диве и пале свијеће”, казао је Чучковић.

У Удружењу очекују позитиван одговор за измјештање ових споменика и од стране Градске управе и Епархије захумско-херцеговачке и приморске, јер, како је рекао Вујадин Вуковић, члан Управног одбора Удружења, и ранија иницијатива Удружења по истом питању наишла је на њихову добру вољу. Саопштењем за јавност се огласила и Градска организација СУБНОР-а Требиње, наводећи да су у питању покушаји ревизије историје кроз омаловажавање НОБ-а и стварних чињеница о ослобађању земље од фашизма, а иницијативу за премјештање споменика сматрају да треба одлучно спријечити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана