Хиљаде гладних оваца у снијегу у општинама Крупа на Уни и Нови Град

Данијела Стоканић
Хиљаде гладних оваца у снијегу у општинама Крупа на Уни и Нови Град

Нови Град, Крупа на Уни - Обилне сњежне падавине донијеле су бројне проблеме становницима Српске, а најгоре су прошли пастири у општинама Крупа на Уни и Нови Град, чија су стада остала завијана и без хране.

Власник два стада са укупно 1.500 оваца и око 1.000 јагњади, која се тренутно налазе на рубним подручјима Крупе на Уни и Новог Града, Љубомир Кочић каже да је ситуација алармантна.

- Не можемо се нигдје помјерити. Што се тиче хране за животиње, она је била при крају још прошле седмице. Добили смо нешто мало хране за животиње, али то није довољно ни за један дан - казао је Кочић и додао да како вријеме одмиче, све им је теже. Кочић, у чијим стадима има и двадесетак магараца, највише се плаши да усљед глади стока не угине.

Из Цивилне заштите РС су саопштили да су обезбиједили одређену количину хране за стоку која је завијана у општинама Крупа на Уни и Нови Град. Упозоравају да, уколико се благовремено не интервенише, одстоји могућност да дио стоке угине.

Немоћан је и пастир Илија Божић који се са својим стадом од 900 оваца са Мањаче спустио у село код Дервенте да презиме.

- Овчари помоћ траже од свих, али мало ко да се одазвао. Звали су ме сточари чије су овце по четири дана без хране - прича Божић који је и предсједник Удружења узгајивача оваца РС.

Додао је да би их спасило када би им Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у што скоријем року исплатило подстицаје.

- Да бисмо, на примјер, нахранили 600 оваца, дневно нам је потребно сијена које кошта најмање 700 марака - истакао је Божић и додао да пастири спавају у шатору, док су овце под ведрим небом и на снијегу.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је премија за узгој оваца и коза сљедећа на реду за исплату.

Због снијега су јуче остале закључане и бројне сеоске школе или су часови за ђаке били скраћени.

- У Основној школи "Бранко Ћопић" Доњи Агићи код Новог Града наставе неће бити до петка - рекао је директор школе Миленко Томић. У подручним одјељењима Рашће, Мала Новска Рујишка и Блатна ОШ "Свети Сава" наставе неће бити данас и сутра.

Снијег је у Костајници одсјекао неколико села на платоу Баља од остатка општине, а саобраћај се на већини путева у РС одвијао успорено и отежано, посебно у вишим планинским крајевима и предјелима, те преко превоја.

Раст температуре од петка

У Републици Српској ова седмица биће веома хладна, а тек од петка очекује се постепени пораст температуре ваздуха, уз јаче падавине, рекла је дежурни синоптичар у Републичком хидрометеоролошком заводу Милица Ђорђевић.

- Од понедјељка би требало да буде суво и све топлије, са температуром изнад десет степени Целзијуса - прецизирала је Ђорђевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана