Херојски чин полицајца из Градишке: Спасао двоје дјеце из немирног Јадрана

Милан Вујић
Херојски чин полицајца из Градишке: Спасао двоје дјеце из немирног Јадрана

Градишка - Када сам схватио да је плажа пуста, бура све јача, а да се море све више таласа и одвлачи чамац са двоје дјеце, ниједног момента се нисам либио да кренем за њима и да их вратим на обалу јер ми је одмах кроз главу прошла слика да су се у таквој ситуација могла наћи и моја дјеца.

Започео је тако за “Глас Српске” своју причу припадник Полицијске управе Градишка Дејан Гвозден, који је прије неколико дана током невремена у Ауто-кампу Рача код Сења на Јадранском мору спасао двоје дјеце из гуменог чамца који су таласи одвукли према пучини.

Како прича Гвозден, све се одвијало у вријеме док је почињала полуфинална утакмица хрватске репрезентације против Енглеске на Мундијалу у Русији. Тада никога није било на плажи, вријеме је било лоше, а овај градишки херој шетао је са породицом када је почела да се одвија права драма на мору.

- Са синовима Дејаном и Дамјаном и супругом Војиславком шеткао сам поред мора, није било купача, сви су били окупирани утакмицом. И ми смо тражили мјесто у кафићима да сједнемо и гледамо утакмицу. Тада сам примијетио двоје дјеце како силазе према жутом чамцу, али нисам ни слутио да ће се одмаћи од мола. Међутим, све више су се удаљавали, а ја сам ишчекивао да се сваког момента појаве њихови родитељи. Схватио сам да нико не долази и да су дјеца у опасности - испричао је Гвозден.

Истиче да се ни секунд није двоумио јер је бура појачавала, а чамац са дјечаком од осам и дјевојчицом од 11 година све више се удаљавао од обале према Голом отоку.

- Оставих своју породицу на обали и улетјех у моторни чамац једног старијег Пољака, који је са мном кренуо према малишанима. Они су махали и дозивали “упомоћ”. У исто вријеме неко је са рецепције звао капетанију, али се нико није јављао на њихове позиве - казао је Гвозден, који је након успјешног спасавања малишана сазнао да су њемачки држављани из Билефелда.

Док су Гвозден и Пољак спасавали дјецу, сви су напустили кафиће и гледање утакмице и у једном тренутку појавило се педесетак људи који су гледали у правцу чамца који се борио са таласима.

- Бура је појачавала, али смо за десетак минута вожње успјели доћи до малишана. Били су уплашени, а дјевојчица је инсистирала да прво млађег брата извучемо, па затим њу. Дјеца су била мокра од таласа који су их запљускивали, а када смо стигли до обале сви су нас одушевљено дочекали аплаузом - прича доживљај Гвозден, који додаје да му је највише било драго кад су његови синови повикали: “Наш тата, наш херој!”

Градишчани за Дејана, који је у рекордер у добровољном давању крви у својој полицијској управи, имају само ријечи хвале.

Одбио новчану награду

Храбри Градишчанин Дејан Гвозден каже да би опет учинио исто и да је поносан на свој подвиг, а били су и сви који су га посматрали и дочекали на обали кад је извукао дјецу.

- Људи су пришли да ми честитају, а онда су се појавили и родитељи дјеце, који су хтјели новчано да нас награде, што сам ја одбио јер сам то доживио на начин као да су се моја дјеца налазила у том чамцу - додао је Гвозден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана