Hercegovci žele da vrate kariće na ulice Trebinja

Ratomir Mijanović
Hercegovci žele da vrate kariće na ulice Trebinja

Trebinje - Karić, vozilo napravljeno od šperploče i tri kuglagera, sinonim je Trebinja iz predratnih godina, a namjera zaljubljenika u to vozilo je da ga ponovo vrate na ulice “grada svjetlosti”, čime bi upotpunili turističku ponudu.

Spuštanje niz strme ulice trotočkašima od daske i kuglagera, na gravitacioni pogon i sa kočenjem uz pomoć đonova patika, bilo je omiljena zabava i neizostavan dio odrastanja brojnih generacija Trebinjaca.

Vozači iz ovog grada, sada već i sa međunarodnim iskustvom, prošlog vikenda su učestvovali u drugoj trci karića “Karotrc” u Herceg Novom i, vrativši se sa izuzetnim impresijama, sve više razmišljaju da takvu trku organizuju i u Trebinju.

Nostalgija za zabavom iz djetinjstva toliko je jaka da prkosi i činjenici da današnju djecu, kojima su nadohvat ruke sva savremena čuda industrije zabave, nije lako oduševiti ovim jednostavnim vozilom, ručno sklepanim od daske i kugličnih ležajeva.

- Intenzivno razmišljamo u tom smjeru. Međutim, veoma je zahtjevno, od blokade saobraćaja, do odabira strane sa dobrim asfaltom i bez neravnina. I rešetke za slivnike, koje su uobičajene na našim ulicama, takođe su problem. Stvarno bih bio srećan ako bismo u Trebinju uspjeli da organizujemo ovakvu trku, na primjer u septembru ili oktobru. To bi bio optimalan period za događaj koji bi doprinio produženju turističke sezone - rekao je Dušan Toholj, koji je u trci u Crnoj Gori zauzeo 31. mjesto.

Zajedno sa njim karića po hercegnovskim ulicama vozili su i Živko Drapić, Srđan Sušić i Miloš Milošević.

Na stazi dugoj 700 metara, od centra Novog do Škvera, svoje umijeće u upravljanju karićem ove godine pokazalo je oko 100 vozača i 54 ekipe iz nekoliko gradova regiona, a takmičili su se u tri kategorije - jednosjed, dvosjed i trosjed. Jedini Trebinjac među dobitnicima priznanja bio je Miloš Milošević, koji je ponovio prošlogodišnji “uspjeh” osvojivši opet posljednje mjesto, pa je nagrađen lijenom pitom i igračkom kornjače.

- Nagrade su mi bile privlačne, pa sam se potrudio da ovaj sportski rezultat ostvarim i ove godine - kaže Miloš. Ovaj Hercegovac ističe da u Trebinju postoji staza za trku karića, od Polica, preko Hrupjela i Krša, do Zasada i Mostaća.

- Organizatori trke u Herceg Novom ponudili su nam pomoć u organizaciji trke u Trebinju. Voljni su da dođu i sa svojim takmičarima i da pozovu takmičare iz drugih gradova da dođu u Trebinje - ističe Miloš.

Živko Drapić je trku završio na šestoj poziciji i bio najuspješniji među Trebinjcima, dok je Srđan Sušić bio petnaestak mjesta iza.

Važno učešće

Dušan Toholj je ispričao da je tek nedavno ponovo osposobio svoj karić.

- Trku nisam doživio takmičarski. Bilo mi je važno da učestvujem. I stvarno je to bio veličanstven događaj, pun pozitivne energije. Mada je staza bila prilično zahtjevna, sa mnogo neravnina i opasnih krivina - ističe Dušan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana