Херцеговци желе да врате кариће на улице Требиња

Ратомир Мијановић
Херцеговци желе да врате кариће на улице Требиња

Требиње - Карић, возило направљено од шперплоче и три куглагера, синоним је Требиња из предратних година, а намјера заљубљеника у то возило је да га поново врате на улице “града свјетлости”, чиме би употпунили туристичку понуду.

Спуштање низ стрме улице троточкашима од даске и куглагера, на гравитациони погон и са кочењем уз помоћ ђонова патика, било је омиљена забава и неизоставан дио одрастања бројних генерација Требињаца.

Возачи из овог града, сада већ и са међународним искуством, прошлог викенда су учествовали у другој трци карића “Каротрц” у Херцег Новом и, вративши се са изузетним импресијама, све више размишљају да такву трку организују и у Требињу.

Носталгија за забавом из дјетињства толико је јака да пркоси и чињеници да данашњу дјецу, којима су надохват руке сва савремена чуда индустрије забаве, није лако одушевити овим једноставним возилом, ручно склепаним од даске и кугличних лежајева.

- Интензивно размишљамо у том смјеру. Међутим, веома је захтјевно, од блокаде саобраћаја, до одабира стране са добрим асфалтом и без неравнина. И решетке за сливнике, које су уобичајене на нашим улицама, такође су проблем. Стварно бих био срећан ако бисмо у Требињу успјели да организујемо овакву трку, на примјер у септембру или октобру. То би био оптималан период за догађај који би допринио продужењу туристичке сезоне - рекао је Душан Тохољ, који је у трци у Црној Гори заузео 31. мјесто.

Заједно са њим карића по херцегновским улицама возили су и Живко Драпић, Срђан Сушић и Милош Милошевић.

На стази дугој 700 метара, од центра Новог до Шквера, своје умијеће у управљању карићем ове године показало је око 100 возача и 54 екипе из неколико градова региона, а такмичили су се у три категорије - једносјед, двосјед и тросјед. Једини Требињац међу добитницима признања био је Милош Милошевић, који је поновио прошлогодишњи “успјех” освојивши опет посљедње мјесто, па је награђен лијеном питом и играчком корњаче.

- Награде су ми биле привлачне, па сам се потрудио да овај спортски резултат остварим и ове године - каже Милош. Овај Херцеговац истиче да у Требињу постоји стаза за трку карића, од Полица, преко Хрупјела и Крша, до Засада и Мостаћа.

- Организатори трке у Херцег Новом понудили су нам помоћ у организацији трке у Требињу. Вољни су да дођу и са својим такмичарима и да позову такмичаре из других градова да дођу у Требиње - истиче Милош.

Живко Драпић је трку завршио на шестој позицији и био најуспјешнији међу Требињцима, док је Срђан Сушић био петнаестак мјеста иза.

Важно учешће

Душан Тохољ је испричао да је тек недавно поново оспособио свој карић.

- Трку нисам доживио такмичарски. Било ми је важно да учествујем. И стварно је то био величанствен догађај, пун позитивне енергије. Мада је стаза била прилично захтјевна, са много неравнина и опасних кривина - истиче Душан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана