Херцеговци се уздају у небо

Ратомир Мијановић
Херцеговци се уздају у небо

Требиње, Љубиње - Херцеговина је у пламену, тако би се у најкраћем могао описати јучерашњи дан на југу Српске, а најозбиљнија ситуација била је у Љубињу, гдје је ватрена стихија у насељу Жрвањ пришла стотину метара од кућа, али су је ватрогасци и мјештани успјели сузбити.

Ријеч је о мјесту које представља погранично подручје Требиња, Љубиња и Билеће и терен је прилично неприступачан. Старјешина Ватрогасне јединице Љубиње Миодраг Илић потврдио је за “Глас Српске” да је пожар у том мјесту под контролом.

- Жрвањ смо одбранили и ватра више не пријети кућама. Било је опасно, а људства немам, свега пет ватрогасаца на овој локацији и једно возило. Мјештани су много помогли јер су коњима на неприступачни терен носили напртњаче са водом. Породица Радић, и отац и синови, гасили су са нама - каже Илић.

Међутим, појавио се други проблем, јер је избио пожар који се креће на простору између села Крушевице, Ивица и Жабице.

- То нам је сада приоритет. Огромна је суша, одавно нема кише, а ватра се брзо креће и тешко је гасити. У јединици имам укупно 10 људи и то је велики проблем - рекао је Илић.

Пожар код села Кртиње се шири у правцу планине Видуше, гдје гори шума.

- Ако ватра уђе у букову шуму, то нико, осим кише, угасити неће - тврде мјештани.

На подручју Билеће активно је више пожара. Тачан број локација још није утврђен јер се претпоставља да има и непријављених. Пожари су активни у селима Давидовићи, Граница, Подгорје и мјесту Подгорач у селу Баљци.

- Ватра не пријети стамбеним објектима. Већина пожара је на отвореном, неприступачном терену и тешко их је ставити под контролу - рекао је старјешина Ватрогасне јединице Билећа Радомир Радмиловић и додао да је пожарна линија дуга више километара.

Мјештани ових села слажу се у чињеници да је цјелокупна ситуација плод неодговорности.

- Људи непажњом и немаром уништавају своју околину и нашу Херцеговину. Сваки узрок има свог узрочника, али треба га пронаћи и јавно обиљежити - кажу Херцеговци.

На подручју Невесиња активни су пожари у Залому, Колеску, Ковачићима и Горњем селу.

- Једини ватрогасац који све ово може ријешити је небо. Чекамо кишу. Некада је љети благослов доносила, а сад је чекамо да донесе и спас и благослов - истичу у Невесињу.

На подручју Требиња угашен је мањи пожар траве и ниског растиња код Моска, док је пожар на Требињским брдима код села Турани под контролом.

У општини Гацко активни су пожари у мјестима Доња Бодежишта, Браићевићи и Церница, док су пожари у мјестима Беруштица и Пусто поље угашени.

 Пожаришта

На подручју Херцеговине активно је 15 пожара, који не представљају опасност по имовину грађана. Свакодневно избијају нови пожари на југу Српске, што дефинитивно упућује на људски фактор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана