Hercegovački proizvodi nadohvat ruke i izvan Trebinja

Ratomir Mijanović
Hercegovački proizvodi nadohvat ruke i izvan Trebinja

Trebinje - "Hercegovačka kuća", jedan od poduhvata trebinjske gradske administracije koji je doživio izuzetno topao prijem brojnih gostiju najjužnijeg grada RS, uskoro bi trebalo da otvori svoja vrata u Banjaluci, a u tradicionalnim hercegovačkim proizvodima mogli bi uživati i stanovnici Srbije jer je u planu otvaranje nekoliko ovakvih objekata u susjednoj zemlji.

- Nedavno smo sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem boravili u Banjaluci i sa predstavnicima tamošnje Gradske uprave, između ostalog, razgovarali i o "Hercegovačkoj kući". Tražimo adekvatan prostor. Duboko sam uvjeren da ćemo za dva mjeseca početi sa radom u Banjaluci - rekao direktor Agrarnog fonda Trebinje, u okviru koga posluje "Hercegovačka kuća", Veselin Dutina.

U planu je i otvaranje sličnog objekta u Srbiji.

- To je naša velika želja i aktivno radimo na tome, ali tu postoje zakonske prepreke. Naime, carinski propisi nisu prilagođeni izvozu proizvoda na malo. Tu su i pravilnici o prehrambenim proizvodima koji su veoma nepovoljni za male proizvođače. Trebalo bi pronaći način da se omogući izvoz ovih proizvoda u malim serijama - kaže Dutina.

Ističe da će onog momenta kada se budu stekli zakonski uslovi da se ti proizvodi mogu prenijeti preko granice na legalan način, odmah pristupiti otvaranju "Hercegovačke kuće" i to ne samo u Beogradu.

- Zainteresovani smo i za Novi Sad, Zrenjanin i druge gradove, gdje god procijenimo da bi postojalo interesovanje. Stanovnicima bi veoma značilo da u svom gradu kupe proizvod iz Hercegovine, a ne da čekaju priliku da to urade u vrijeme boravka u Trebinju - ističe Dutina.

S obzirom na to da je "Hercegovačka kuća" otvorena lani u poznom dijelu turističke sezone, Dutina očekuje da će tek ove godine imati prave rezultate.

- Naslonjeni smo na turizam i ljudima na jednom mjestu nudimo sve naše tradicionalne proizvode. Sve ono što se proizvodi u domaćoj kućnoj radinosti uspjeli smo da objedinimo u našoj "Hercegovačkoj kući" - ističe Dutina.

"Hercegovačka kuća" je zamišljena kao svojevrsna prodavnica u kojoj turisti, ali i domaće stanovništvo mogu da kupuju domaće hercegovačke proizvode koje prave domaćini iz cijele Hercegovine. U njoj može da se pronađe sir, vino, med, pršut, razne vrste likera, džemova, slatkog od autohtonih domaćih sorti voća, kiseli proizvodi, a u ponudi su i proizvodi od ljekovitog bilja. Svi proizvodi koji se prodaju zdravstveno su kontrolisani, a kvalitet garantuju i sami proizvođači.

Radno vrijeme

Trebinjska "Hercegovačka kuća" smještena je u Dučićevoj ulici u centru grada, pored Turističke organizacije. Radno vrijeme je od sedam do 22 časa, pa tako turisti torbe mogu napuniti omiljenim proizvodima i u vrijeme kada gradska pijaca ne radi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana