Херцеговачки производи надохват руке и изван Требиња

Ратомир Мијановић
Херцеговачки производи надохват руке и изван Требиња

Требиње - "Херцеговачка кућа", један од подухвата требињске градске администрације који је доживио изузетно топао пријем бројних гостију најјужнијег града РС, ускоро би требало да отвори своја врата у Бањалуци, а у традиционалним херцеговачким производима могли би уживати и становници Србије јер је у плану отварање неколико оваквих објеката у сусједној земљи.

- Недавно смо са градоначелником Требиња Луком Петровићем боравили у Бањалуци и са представницима тамошње Градске управе, између осталог, разговарали и о "Херцеговачкој кући". Тражимо адекватан простор. Дубоко сам увјерен да ћемо за два мјесеца почети са радом у Бањалуци - рекао директор Аграрног фонда Требиње, у оквиру кога послује "Херцеговачка кућа", Веселин Дутина.

У плану је и отварање сличног објекта у Србији.

- То је наша велика жеља и активно радимо на томе, али ту постоје законске препреке. Наиме, царински прописи нису прилагођени извозу производа на мало. Ту су и правилници о прехрамбеним производима који су веома неповољни за мале произвођаче. Требало би пронаћи начин да се омогући извоз ових производа у малим серијама - каже Дутина.

Истиче да ће оног момента када се буду стекли законски услови да се ти производи могу пренијети преко границе на легалан начин, одмах приступити отварању "Херцеговачке куће" и то не само у Београду.

- Заинтересовани смо и за Нови Сад, Зрењанин и друге градове, гдје год процијенимо да би постојало интересовање. Становницима би веома значило да у свом граду купе производ из Херцеговине, а не да чекају прилику да то ураде у вријеме боравка у Требињу - истиче Дутина.

С обзиром на то да је "Херцеговачка кућа" отворена лани у позном дијелу туристичке сезоне, Дутина очекује да ће тек ове године имати праве резултате.

- Наслоњени смо на туризам и људима на једном мјесту нудимо све наше традиционалне производе. Све оно што се производи у домаћој кућној радиности успјели смо да објединимо у нашој "Херцеговачкој кући" - истиче Дутина.

"Херцеговачка кућа" је замишљена као својеврсна продавница у којој туристи, али и домаће становништво могу да купују домаће херцеговачке производе које праве домаћини из цијеле Херцеговине. У њој може да се пронађе сир, вино, мед, пршут, разне врсте ликера, џемова, слатког од аутохтоних домаћих сорти воћа, кисели производи, а у понуди су и производи од љековитог биља. Сви производи који се продају здравствено су контролисани, а квалитет гарантују и сами произвођачи.

Радно вријеме

Требињска "Херцеговачка кућа" смјештена је у Дучићевој улици у центру града, поред Туристичке организације. Радно вријеме је од седам до 22 часа, па тако туристи торбе могу напунити омиљеним производима и у вријеме када градска пијаца не ради. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана