Hercegovačka kuća oaza zdrave hrane i vina

Ratomir Mijanović
Hercegovačka kuća oaza zdrave hrane i vina

Trebinje - Kozji i kravlji sirevi, čajevi, sirupi od divljeg nara, zove, kadulje, sušeno voće te nadaleko poznati med i vrhunska vina, o čemu svjedoči i mnoštvo priznanja na svjetskim sajmovima, krasiće uskoro "Hercegovačku kuću" u Trebinju.

Riječ je o objektu u kojem će biti promovisani i prodavani svi najbolji tradicionalni hercegovački proizvodi, a nalaziće se na atraktivnoj lokaciji u Dučićevoj ulici, gdje je u toku adaptacija šezdesetak kvadratnih metara prostora za ovu namjenu.

"Hercegovačkom kućom" upravljaće Agrarni fond Trebinje, a biće na usluzi svim poljoprivrednicima iz ovog grada. Oni će ovdje turistima, ali i sugrađanima, moći da ponude svoje proizvode i prerađevine. Prodavci će moći da trguju i kada trebinjska pijaca ne bude radila, što im je do sada predstavljalo veliki problem.

- U "Hercegovačkoj kući" će se naći svi tradicionalni proizvodi, od sira, meda, vina do prerađevina od ljekovitog bilja. Želimo da turistima, kojih je sve više u našem gradu, bude sve dostupno na jednom mjestu. Za vrijeme turističke sezone radiće cjelodnevno. Do sada je pijaca radila samo do 14 časova, pa turisti u drugim dijelovima dana nisu imali priliku da pazare naše proizvode - kazao je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

On je rekao da je ideja Agrarnog fonda dobila podršku Gradske uprave, sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem na čelu, što je i omogućilo da se krene u njenu realizaciju.

Ranko Petijević, trebinjski vinar, ističe da je ovo značajan iskorak ka plasmanu hercegovačkih vina, ali prije svega njihovom predstavljanju. Na policama u "Hercegovačkoj kući" naći će se i proizvodi porodice Barzut, koja se bavi pčelarstvom.

- Nemamo nikakvih poteškoća u plasmanu proizvoda, ali je ova akcija za svaku pohvalu. Naših slatkih proizvoda ima i na trpezama u Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj, a med prodajemo i brojnim strancima koji su dolazili u Trebinje i Hercegovinu - kažu poznati trebinjski proizvođači meda u porodici Barzut.

  Poziv

Agrarni fond Trebinja pozvao je sve poljoprivredne proizvođače sa ovog područja, zainteresovane za saradnju i plasman proizvoda u "Hercegovačkoj kući", da danas prisustvuju sastanku na kojem će biti razgovarano i o načinu i uslovima plasmana proizvoda i budućoj saradnji.

Sastanak će biti održan u 12 časova u prostorijama Poslovnog inkubatora u ulici Vojvode Stepe Stepanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana