Харају стомачни вирус и алергије

Драгана Келеч
Харају стомачни вирус и алергије

Бањалука - У службама хитне помоћи широм Републике Српске љекари посљедњих дана имају пуне руке посла због повећаног броја пацијената, који се јављају са стомачним тегобама и алергијама.

Како истичу дежурни љекари, стомачне тегобе највише се манифестују као пролив и повраћање, што је углавном посљедица наглих временских промјена, којима су најчешће подложни људи са осјетљивим организмом. Љекари упозоравају да се цријевне заразне болести преносе и загађеном храном и водом и прљавим рукама, а изазивачи могу бити различите врсте микроорганизама.

Када је ријеч о алеријама, оне се код пацијената најчешће манифестују у виду ринитиса, упале синуса, кијања, сузења и јаког свраба очију те благог пецкања у грлу.

- Повишена температура и мучнина праћена повраћањем и проливом, најчешћи су симптоми са којима нам ових дана долазе пацијенти, а то је највјероватније због промјенљивог времена - рекао је дежурни љекар Хитне помоћи Градишка Златко Котораш.

Према његовим ријечима, сви који осјете ове тегобе требало би одмах да се јаве љекару.

- Када се десе ови здравствени проблеми неопходно је  и да се  уноси доста течности, али и да се не конзумира много воћа и поврћа - истакао је Котораш.

У Дому здравља Бањалука поред пацијената са стомачним тегобама највише је оних који се јављају због алергија на амброзију.

- Ово вријеме веома лоше утиче на особе које су склоне алергијским реакцијама и које су често због тога приморане да се јаве за љекарску помоћ због кијавице, главобоље и отежаног дисања - казала је портпарол Душица Станковић.

И дежурни љекар Хитне помоћи Бијељина Дубравка Савић каже да у овој здравственој установи посљедњих неколико седмица највише пацијената имају због цријевних инфекција и алергија на амброзију. Особе код којих се јаве симптоми у виду повраћања и пролива, према препоруци љекара одмах морају да пређу на хигијенско-дијетални режим.

- Обавезно треба редовно да перу руке и пазе које намирнице уносе, а правилна исхрана код ентероколитиса подразумијева да се не уноси пржена и зачињена већ кувана храна - истакли су љекари у Српској.

У случају алергија, пацијенти обавезно треба да се обрате љекару, јер ако се алергија не лијечи на вријеме, она се продубљује и могу да се јаве тежи облици.

Течност

Љекари савјетују пацијентима који су обољели од стомачног вируса да морају надокнадити течност и електролите. Истичу да уз савјет фармацеута могу узети пробиотик, као и да не конзумирају воду из славине, већ да купују флаширану воду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана