Haos u zvorničkoj bolnici: Medicinari blokirali komisiju ministarstva

Danijela Stokanić
Haos u zvorničkoj bolnici: Medicinari blokirali komisiju ministarstva

Zvornik - Zaposleni u bolnici Zvornik spriječili su juče komisiju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da izvrši primopredaju dužnosti između razriješenog direktora ove zdravstvene ustanove Milorada Drljevića i novoimenovanog Jovana Okuke.

Drljević, koga je Vlada RS smijenila prošle sedmice, rekao je da su u toku primopredaje u kancelariju ušli gotovo svi ljekari i zaposleni u ovoj ustanovi i nisu dali da se obavi primopredaja.

On kaže da je način na koji je smijenjen doveo do toga da ga zaposleni brane.

- Svojim kolegama sam neizmjerno zahvalan na ovoj podršci, koju nisam mogao ni da zamislim. Međutim, ovo nikome nije trebalo. Moja smjena je nečiji lični hir, a mene su smijenili kao najvećeg kriminalca - kazao je Drljević.

On je napomenuo da se u rješenju o njegovoj smjeni navodi da nije u skladu sa propisima isplaćivao bruto plate radnicima, kao ni poreze ni doprinose.

- Porezi i doprinosi nisu isplaćeni za četiri mjeseca. Razlog je Fond zdravstvenog osiguranja RS, jer nije davao dovoljno novca za bolnicu u Zvorniku, kako bismo mogli isplatiti plate u punom iznosu sa porezima i doprinosima - kazao je Drljević.

Ljekari u ovoj ustanovi tvrde da neće odustati od zahtjeva da Vlada RS opozove odluku o Drljevićevoj smjeni. Traže i hitan sastanak sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Draganom Bogdanićem, kao i da ih primi predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ljekari su, kažu, pripremili svoje ostavke na mjesta načelnika i šefova odjeljenja ukoliko dođe do primopredaje dužnosti.

Dodik je povodom smjene direktora bolnice u Zvorniku poručio da se odluke Vlade RS moraju poštovati i pozvao zaposlene u toj ustanovi da nastave sa radom.

On je dodao da će se u Srpskoj poštovati odluke Vlade i da niko u to ne treba da sumnja.

- Bio ko u pravu, ne bio, Vladina odluka je definitivna i ona se mora poštovati. Pozivam ljude tamo da se smire i nastave da rade i da idemo dalje. Vlada se neće povlačiti, imali smo mi i teži izazov pa se nismo povlačili - rekao je Dodik.

Vlada je 12. oktobra donijela odluku o smjeni Drljevića, a kao razlog su naveli poremećene međuljudske odnose u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Bogdanić je tada rekao da je Drljević dobro vodio bolnicu do unazad nekoliko mjeseci, kada je očigledno iz nekog razloga došlo do poremećenih međuljudskih odnosa, zbog čega je određeni broj radnika napustio ovu zdravstvenu ustanovu.

Živković podnio ostavku

Direktor dobojske bolnice Milorad Živković podnio je juče tokom sastanka sa ministrom zdravlja RS Draganom Bogdanićem ostavku, prenijeli su juče portali.

Do sastanka je navodno došlo zbog Živkovićevog nezadovoljstva, koji je nedavno vratio novac Fondu zdravstvenog osiguranja RS namijenjen za isplatu plata bez uplate doprinosa. Živković je odranije nezadovoljan statusom dobojske bolnice i odnosom nadležnih institucija prema njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana