Хаос у зворничкој болници: Медицинари блокирали комисију министарства

Данијела Стоканић
Хаос у зворничкој болници: Медицинари блокирали комисију министарства

Зворник - Запослени у болници Зворник спријечили су јуче комисију Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске да изврши примопредају дужности између разријешеног директора ове здравствене установе Милорада Дрљевића и новоименованог Јована Окуке.

Дрљевић, кога је Влада РС смијенила прошле седмице, рекао је да су у току примопредаје у канцеларију ушли готово сви љекари и запослени у овој установи и нису дали да се обави примопредаја.

Он каже да је начин на који је смијењен довео до тога да га запослени бране.

- Својим колегама сам неизмјерно захвалан на овој подршци, коју нисам могао ни да замислим. Међутим, ово никоме није требало. Моја смјена је нечији лични хир, а мене су смијенили као највећег криминалца - казао је Дрљевић.

Он је напоменуо да се у рјешењу о његовој смјени наводи да није у складу са прописима исплаћивао бруто плате радницима, као ни порезе ни доприносе.

- Порези и доприноси нису исплаћени за четири мјесеца. Разлог је Фонд здравственог осигурања РС, јер није давао довољно новца за болницу у Зворнику, како бисмо могли исплатити плате у пуном износу са порезима и доприносима - казао је Дрљевић.

Љекари у овој установи тврде да неће одустати од захтјева да Влада РС опозове одлуку о Дрљевићевој смјени. Траже и хитан састанак са министром здравља и социјалне заштите РС Драганом Богданићем, као и да их прими предсједник Српске Милорад Додик.

Љекари су, кажу, припремили своје оставке на мјеста начелника и шефова одјељења уколико дође до примопредаје дужности.

Додик је поводом смјене директора болнице у Зворнику поручио да се одлуке Владе РС морају поштовати и позвао запослене у тој установи да наставе са радом.

Он је додао да ће се у Српској поштовати одлуке Владе и да нико у то не треба да сумња.

- Био ко у праву, не био, Владина одлука је дефинитивна и она се мора поштовати. Позивам људе тамо да се смире и наставе да раде и да идемо даље. Влада се неће повлачити, имали смо ми и тежи изазов па се нисмо повлачили - рекао је Додик.

Влада је 12. октобра донијела одлуку о смјени Дрљевића, а као разлог су навели поремећене међуљудске односе у овој здравственој установи.

Богданић је тада рекао да је Дрљевић добро водио болницу до уназад неколико мјесеци, када је очигледно из неког разлога дошло до поремећених међуљудских односа, због чега је одређени број радника напустио ову здравствену установу.

Живковић поднио оставку

Директор добојске болнице Милорад Живковић поднио је јуче током састанка са министром здравља РС Драганом Богданићем оставку, пренијели су јуче портали.

До састанка је наводно дошло због Живковићевог незадовољства, који је недавно вратио новац Фонду здравственог осигурања РС намијењен за исплату плата без уплате доприноса. Живковић је одраније незадовољан статусом добојске болнице и односом надлежних институција према њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана