Han Pijesak bez struje, vode i grijanja

A. Janković-Rečević, R. Đević
Han Pijesak bez struje, vode i grijanja

Banjaluka, Foča - Snijeg koji nekoliko dana pada napravio je probleme i zatrpao puteve u pojedinim dijelovima Srpske, a najlošije stanje je u opštini Han Pijesak, koja je u petak proglasila vanrednu situaciju i zatražila pomoć Republičke uprave Civilne zaštite i Vlade RS.

Iako u toj lokalnoj zajednici ističu da su mašine stalno na terenu i da 24 časa čiste snijeg koji pada već četvrti dan, on je ipak prouzrokovao brojne probleme.

- Mjesna zajednica Pjenavac, u kojoj ima oko 150 domaćinstava, ostala je bez struje,  a na području te mjesne zajednice nalazi se izvorište “Štekavac”, sa kojeg se grad napaja vodom, tako da je dio Han Pijeska i bez vode - rekao je načelnik opštine Vlado Ostojić. On je istakao da je putna komunikacija veoma otežana, iako mašine čiste snijeg 24 sata bez prestanka.

- Visina snijega je iznad metra i do mnogih sela nismo uspjeli da pročistimo puteve. Predstavnici Civilne zaštite su upoznati sa situacijom i očekujemo njihovu pomoć - naveo je Ostojić.

Osim toga, u naseljenom mjestu Han Pijesak pukla je toplovodna cijev, pa u naselju nema centralnog grijanja, saopšteno je iz Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je da na području te opštine sve funkcioniše - prevoz, elektro i vodosnabdijevanje, iako snijeg danima pada, pa snježni nanosi mjestimično dostižu 1,5 metara. Bjelica je istakao da je mehanizacija preduzeća “Romanijaputevi” stalno na terenu i od prvih većih snježnih padavina radi zajedno sa nekoliko podizvođača.

- U pojedinim selima na višim područjima opštine visina snijega je i do 50 centimetara, a jak vjetar stvara snježne nanose i do 1,5 metara, što otežava čišćenje puteva. Za sada se uspješno borimo sa svim teškoćama - ističe Bjelica.

U Foči, gdje su građani imali pritužbe na rad zimskih službi, u petak je angažovana sva raspoloživa mehanizacija na čišćenju snijega. Preduzeća koja su zadužena za čišćenje grada prethodnih dana nisu na vrijeme reagovala, a razlog je, kako kažu, neblagovremeno dobijanje naloga od opštine.

U opštini su odlučili da se takvo stanje više neće ponavljati i da će reagovati ažurnije. Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mensud Jahić napravio je prioritete čišćenja.

Jahić je pojasnio da je više gradskih ulica očišćeno i posuto solju, kao i putevi prema gradskoj deponiji i prema Jošanici, te da su juče mašine angažovane i na čišćenju lokalnog puta prema Prevraću, kao i putnih pravaca u mjesnim zajednicama Miljevina i Meštrevac.

Mjesnim zajednicama i za vikend će biti dostupni telefoni u opštini na koje će moći prijavljivati eventualne hitne slučajeve koji bi zahtijevali angažovanje mehanizacije za čišćenje snijega.

Snijeg je u petak neprekidno padao i u Srebrenici, što je u velikoj mjeri otežavalo saobraćaj.

Kazne

Iz opštine Foča upozorili su sve ustanove, preduzeća, vlasnike trgovinskih i ugostiteljskih objekata, preduzetnike, stanare u zgradama i kućama da su dužni da čiste snijeg ispred svojih ulaza, te da su prema novoj odluci o komunalnom redu, u odnosu na prethodnu, kazne za one koji ne očiste snijeg mnogo rigoroznije.

- Za pravna lica kazne su od 500 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 do 5.000, a za fizička lica od 30 do 3.000 KM. Svi koji očiste snijeg treba da se jave preduzeću “Komunalac” ili u opštinu, da bi preuzeli po 20 kilograma soli da pospu očišćenu površinu, jer je za naredne dane najavljen mraz - rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcije Goran Drakul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana