Han Pijesak: Nema novca ni za najugroženije

Branka Mitrović
Han Pijesak: Nema novca ni za najugroženije

Han Pijesak - Opština Han Pijesak ušla je u 2014. bez usvojenog budžeta zbog čega stanovnici ove lokalne zajednice očekuju tešku godinu.

Ništa više nisu optimistični ni predstavnici lokalne vlasti koji ističu da će pored socijalno ugroženih, posljedice neusvajanja budžeta za 2014. godinu najviše osjetiti radnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i Centar za omladinu i sport "Pogled".

- Vatrogasci su prošle godine primali platu umanjenu za 30 odsto, pa će se taj kontinuitet nastaviti i u ovoj godini bez obzira na to što su od 3. decembra 2013. godine u sastavu Administrativne službe. Usklađivanje ličnih dohodaka zaposlenih u vatrogasnoj jedinici sa administrativnom službom neće biti moguće dok ne bude usvojen budžet, a zaposleni u Centru za omladinu i sport na svoj topli obrok moraće još čekati - istakli su u opštini.

Naglasili su da socijalna davanja neće biti povećavana iako postoji za to potreba.

- Sve više je socijalno ugroženih, ali izdvajanja za njih moraju ostati na nivou prošle godine sve do usvajanja budžeta - kaže šef računovodstva opštine Han Pijesak Nataša Gavrilović.

Ona objašnjava da će do usvajanja budžeta za 2014. godinu opština funkcionisati na osnovu odluke o privremenom finansiranju, a to znači da će struktura rashoda biti kao u prvom kvartalu 2013. godine.

U opštini objašnjavaju da bi odluka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o namjenskom utrošku sredstava od naknade od prodaje drvnih šumskih sortimenata mogla dodatno komplikovati ionako tešku finansijsku situaciju u Han Pijesku.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Han Pijesak u 2013. godini skinut je sa dnevnog reda prijedlog zaključka o uslovnom usvajanju nacrta budžeta za 2014. godinu.

- Skupštinska većina koju čine odbornici SNSD-a, DNS-a i SP-a zatražila je da ova tačka dnevnog reda bude povučena, te da bude razmatrana nakon dobijene saglasnosti resornog ministarstva - kaže predsjednik Skupštine opštine Han Pijesak Dragan Lapčević.

Saglasnost još nije stigla, pa se ne zna kada će biti zakazana nova sjednica na kojoj bi bio razmatran nacrt budžeta za 2014. godinu.

Budžet u Han Pijesku prošle godine je usvojen tek 14. juna.

Preduzeće "Javor"

U komunalnom preduzeću "Javor" Han Pijesak u petak je pokrenut stečajni postupak. Stečaj su pokrenuli zaposleni radnici i direktor preduzeća Čedo Golijan. Opština Han Pijesak uplatila je 5.000 maraka kao predujam za pokretanje stečajnog postupka kod Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo. Prva rasprava o otvaranju stečajnog postupka zakazana je za 13. februar 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana