Hale porodice Maslić u Šamcu postale tople učionice

Anita Janković
Hale porodice Maslić u Šamcu postale tople učionice

Šamac - Dok čekaju novu školu đaci šamačke Osnovne škole "Crkvina", koja je potpuno uništena u lanjskim poplavama, ne gube vrijeme i nastavu pohađaju u improvizovanim učionicama smještenim u halama privatnog preduzeća.

Zahvaljujući projektu vlada RS i Srbije počela je izgradnja nove škole koja bi trebalo da bude završena do početka naredne školske godine. Do tada 230 đaka znanje beru u improvizovanim učionicama smještenim u objektima šamačke porodice Maslić, koja je u teškom vremenu pokazala dobrotu.

Direktor škole Mara Đokić sa tugom se prisjeća katastrofe koja ih je zadesila 16. maja prošle godine.

- Toga dana u 5.30 časova smo spasavali dokumentaciju, arhivu, matične knjige i nemoćno u očaju gledali kako bujica potapa staru montažnu školu sagrađenu 1967. godine. Znali smo da je ne možemo sačuvati. Cijeli sistem se urušio između dva nakrivljena zida - priča Đokićeva i dodaje da je nada zaiskrila 19. jula prošle godine, kada ih je posjetila delegacija Vlade Srbije i obećala da će pomoći u izgradnji nove škole.

Dok nova škola poprima budući izgled, đaci znanje stiču u improvizovanim učionicama.

- Dogovorio sam se sa porodicom da naše hale ustupimo đacima. Imamo nove prostorije, tek sagrađene, spremne za mašine, ali mogu se opremiti u učionice. Spreman sam da finansiram sve, nikakva nadoknada ne dolazi u obzir, želim da naša djeca nastave da uče, a vi sačuvate svoja radna mjesta - bile su riječi kojima se Šamčanin Simo Maslić obratio direktoru škole nakon poplava.

Đokićeva je istakla da je porodica Maslić pokazala da humanost nije samo riječ.

- Sa oduševljenjem smo prihvatili pomoć i nastavu za sedam odjeljenja organizovali u njihovim privatnim halama, koje su smještene u neplavljenom dijelu grada. Kod njih smo smjestili i upravu škole. Za osam odjeljenja nastava se izvodi u prostorijama Mjesne zajednice Kruškovo Polje - kazala je Đokićeva.

Graja je postala svakodnevica u dvorištu porodice Maslić. Ne manjka ni đačkih nestašluka, koji ostave trag od lopte na fasadi, slomljene ruže ili obrise stopala na zidu. Djeca, međutim, nikada nisu dobila prekor, već samo tople riječi i osmijehe.

- Nedostajaće nam djeca. Tako je tiho kad ne idu u školu. Imam majku, suprugu, dva sina, dvije snajke, šestoro unučadi i sedmo na putu. Kuće su nam jedna do druge, zajedno radimo, ručamo i dogovaramo se. Vjera u Boga nas je nagnala da pomažemo drugima, jer ako nesebično dajemo više nam se vraća - kazao je Rade Maslić.

U vrijeme surovog materijalizma, kada se sve manje cijeni snaga ljubavi, porodica Maslić, čiji je dio postala i vesela družina đaka, probudila je nadu da dobri ljudi, ipak, postoje.

Naziv

Izgradnja nove škole koštaće oko milion maraka.

- Uputili smo prijedlog Ministarstvu prosvjete i kulture RS za promjenu naziva škole. Nadamo se da ćemo 1. septembra useliti u novu školu koja će se zvati "Srbija" - kaže Mara Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana