Gusak kod Prnjavora: Mučenica potekla od kruške

Brane Radulović
Gusak kod Prnjavora: Mučenica potekla od kruške

Prnjavor - Iako su ove godine izostale rodne grane u njegovom voćnjaku, Radivoje Kuzmanović iz prnjavorskog sela Gusak, organizovao je šestu "Kazanijadu".

Ova manifestacija je okupila brojne goste, predstavnike raznih institucija i organizacija, kao i Prnjavorčana, koji su gledali kako se priprema "mučenica" od kruške.

- Rod šljive je podbacio, kao i u drugim krajevima RS, ali sam imao nekoliko kazana mljevene kruške koja takođe daje kvalitetnu "vatrenu vodu" - kaže Kuzmanović.

Tradicija pripremanja rakije u porodici Kuzmanović počela je još sredinom pretprošlog vijeka.

- Počelo je još 1853. godine, kada je moj pradjed Tešo započeo pečenje rakije u vlastitom kazanu. Nastavili su njegovi potomci, a moje zadovoljstvo i ponos su  da čuvam tradiciju. Modernizovana je tehnologija, pojednostavljena proizvodnja, ali još niko nije izmislio drugačiji način pripremanja rakije - priča Radivoje na čijem imanju je više od 2.600 stabala šljive i drugog voća, ali i grožđa.

Pomažu mu supruga Gordana i kćerka Bojana.

- U punoj sezoni berbe i prikupljanja plodova, svaki slobodan trenutak provodim u voćnjaku, sa roditeljima i radnicima. Možda to za mladu osobu zvuči neobično, ali sa zadovoljstvom se uključujem u ove poslove - kaže osamnaestogodišnja Bojana, ne isključujući mogućnost da i ona vremenom postane "kazandžija" koliko zbog ljubavi prema tom zanimanju, toliko i zbog poštovanja tradicije.

- Stablo je kao svako živo biće. Traži da se održava, njeguje, voli. Grijeh bi bio da blagorodne grane prepustimo samo prirodi. Uradili smo i sistem navodnjavanja - kaže vrijedna domaćica Gordana.

To je posao koji traži mnogo rada, truda, znoja, ali Kuzmanovići su zaljubljeni u svoj voćnjak i održavaju ga baš onako kako to stručna literatura nalaže. Efekti, naravno ne izostaju, pa je njihova rakija "gusačanka" već godinama jedan od prnjavorskih brendova.

Medalje

Kuzmanovići su do sada nastupali na više od 140 domaćih i međunarodnih sajmova. Osvojili su na desetine medalja i drugih priznanja, a rakija "gusačanka" stigla je na sve kontinente. Namjera im je da u većem obimu iskorače i na tržište Ruske Federacije. Ne plaše se konkurencije, jer je kvalitet odavno potvrđen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana