Гусак код Прњавора: Мученица потекла од крушке

Бране Радуловић
Гусак код Прњавора: Мученица потекла од крушке

Прњавор - Иако су ове године изостале родне гране у његовом воћњаку, Радивоје Кузмановић из прњаворског села Гусак, организовао је шесту "Казанијаду".

Ова манифестација је окупила бројне госте, представнике разних институција и организација, као и Прњаворчана, који су гледали како се припрема "мученица" од крушке.

- Род шљиве је подбацио, као и у другим крајевима РС, али сам имао неколико казана мљевене крушке која такође даје квалитетну "ватрену воду" - каже Кузмановић.

Традиција припремања ракије у породици Кузмановић почела је још средином претпрошлог вијека.

- Почело је још 1853. године, када је мој прадјед Тешо започео печење ракије у властитом казану. Наставили су његови потомци, а моје задовољство и понос су  да чувам традицију. Модернизована је технологија, поједностављена производња, али још нико није измислио другачији начин припремања ракије - прича Радивоје на чијем имању је више од 2.600 стабала шљиве и другог воћа, али и грожђа.

Помажу му супруга Гордана и кћерка Бојана.

- У пуној сезони бербе и прикупљања плодова, сваки слободан тренутак проводим у воћњаку, са родитељима и радницима. Можда то за младу особу звучи необично, али са задовољством се укључујем у ове послове - каже осамнаестогодишња Бојана, не искључујући могућност да и она временом постане "казанџија" колико због љубави према том занимању, толико и због поштовања традиције.

- Стабло је као свако живо биће. Тражи да се одржава, његује, воли. Гријех би био да благородне гране препустимо само природи. Урадили смо и систем наводњавања - каже вриједна домаћица Гордана.

То је посао који тражи много рада, труда, зноја, али Кузмановићи су заљубљени у свој воћњак и одржавају га баш онако како то стручна литература налаже. Ефекти, наравно не изостају, па је њихова ракија "гусачанка" већ годинама један од прњаворских брендова.

Медаље

Кузмановићи су до сада наступали на више од 140 домаћих и међународних сајмова. Освојили су на десетине медаља и других признања, а ракија "гусачанка" стигла је на све континенте. Намјера им је да у већем обиму искораче и на тржиште Руске Федерације. Не плаше се конкуренције, јер је квалитет одавно потврђен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана