Група Фочака чари природе откривају на два точка

Радмила Ђевић
Група Фочака чари природе откривају на два точка

Фоча - Јединствене природне љепоте Националног парка “Сутјеска”, Пријевор, подно највишег врха БиХ Маглића, краљицу планина Зеленгору и њена надалеко позната очаравајућа језера, Дурмитор, Жабљак, као и бројне друге дестинације широм Српске, БиХ, Србије и Црне Горе већ годину дана на два точка откривају чланови бициклистичке групе “Фоча тур”.

До сада су у свој дневник уписали на хиљаде и хиљаде километара које су препедалали откривајући природне љепоте и тако спојили вјежбање и туристички авантуризам. Прије неколико дана девет чланова ове групе на два точка превалило је пут дуг 135 километара до манастира Острог у Црној Гори и поклонило се моштима светог Василија Острошког.

Бициклистички клуб “Фоча тур” званично постоји од прошле године, а окупља заљубљенике у двоточкаше, природу, авантуру, спорт и рекреацију, не само из Фоче већ и из других градова Српске, Србије, Црне Горе, па чак и Словеније. Свако мало отисне се група бициклиста директно у природу, међу дрвеће и поред потока, ријека, планина, висова, обронака, а неријетко и на поклоњење православним светињама.

Поход острошком манастиру постао им је уобичајена, али и омиљена тура коју, како кажу, сваки пут доживе на посебан и другачији начин.

- Нама је тај пут постао мала традиција, али је сваки пут другачији, посебнији, једноставно чаробан. За осам сати вожње на двоточкашима стигли смо у манастир, поклонили се моштима, коначили и постали богатији за једно предивно искуство - каже предсједник клуба бициклиста “Фоча тур” Радомир Пејовић.

Спој здравог тијела и духовности кључан је за овакве подвиге, сматра члан клуба Славиша Врећо.

- Стаза није захтјевна за вожњу, мало се осјети бол у ногама у повратку, али суштина тог путовања је битна. То је непоновљив осјећај, то се мора доживјети. Већина људи се одлучи да пјешице походи светињу, а ми смо се одлучили на додатни мотив, на два точка - прича Врећо.

Љубитељи двотошкаша до сада су уживали у бројним природним љепоте Српске и региона и истинским туристичким атракцијама, али и стекли изузетну физичку спремност и кондицију. Врећо нам је испричао шта све, осим добре “машине”, прави бициклиста мора да посједује.

- Без доброг бицикла не можете се упутити на далек пут. Неопходно је посједовати и солидну физичку спрему, јер се без тога не може далеко стићи, а уз све то морате вољети бициклизам. Сви ми волимо овај вид рекреације и све нас спаја љубав према двоточкашима - истиче Врећо.

Бициклисти свако своје путовање сами осмишљају, планирају и финансирају. Ускоро ће се поново отиснути на пут око Дурмитора, а потом на два точка намјерити и према Црногорском приморју.

Љубав према бициклизму

Љубав према двоточкашима спојила је бројне ентузијасте различитих година, занимања и опредјељења и са различитих поднебља.

- Ту нема правила, наши чланови имају од 16 до 68 година. Активних чланова бројимо 20, а има и оних који повремено возе са нама. Имамо једног члана од 67 година из Словеније, Рајка Стевановића, који је маратонац и који нас често постиди својом кондицијом и младалачким духом. Ту су и припаднице њежнијег пола и свако ко жели може да нам се придружи - каже предсједник клуба Радомир Пејовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана