Grujičić: Savjet ministara da ispuni obećanje i uplati dva miliona KM Srebrenici

Srna
Grujičić: Savjet ministara da ispuni obećanje i uplati dva miliona KM Srebrenici

Srebrenica - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je Srni da u ovoj godini očekuje da Savjet ministara ispuni obećanje dato krajem 2015. godine i da za uređenje, izgradnju i asfaltiranje lokalnih puteva u srebreničkoj opštini uplati dva miliona KM.

To će omogućiti izgradnju i asfaltiranje dijela lokalne putne mreže i smanjiti troškove njenog održavanja za šta opština svake godine izdvaja značajna sredstva jer je riječ o razuđenim seoskim putevima od kojih su mnogi u veoma lošem stanju.

"Rekonstrukcijom i asfaltiranjem tih puteva olakšava se život na selu i stvaraju uslovi za brži razvoj poljoprivrede i lakši plasman poljoprivrednih proizvoda", zaključio je Grujičić.


Stvoreni preduslovi za otvaranje proizvodnih pogona

On je rekao da je aktuelno opštinsko rukovodstvo prvu godinu mandata posvetilo stvaranju preduslova i privlačenju investitora za ulaganja u pokretanje rada novih proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta, a time i otvaranje većeg broja radnih mjesta.

Od tri miliona evra, koliko je Srbija prije dvije godine poklonila Srebrenici za infrastrukturne projekte, dio sredstava je iskorišten za rekonstrukciju objekta stare škole u Skelanima i izgradnju nove proizvodne hale u industrijskoj zoni u Potočarima.

Grujičić ne navodi nazive firmi zainteresovanih za pokretanje proizvodnje i kaže da će to učiniti kada dođe do potpisivanja sporazuma i ulaganja tih firmi u objekte i opremu na području Srebrenice.

On pojašnjava da je postignut usmeni dogovor sa firmom iz Srbije za otvaranje konfekcijskog pogona u renoviranom i adaptiranom objektu bivše škole u Skelanima i da se uskoro očekuje potpisivanje konačnog ugovora o saradnji i početak njegove realizacije.

Planirano je da se uskoro potpiše sporazum sa zainteresovanim firmama o pokretanju proizvodnje u novoizgrađenoj hali u Potočarima. Tu treba da se pokrene proizvodnja građevinskih kontejnera i aluminijumske stolarije.

Grujičić objašnjava da je opština u svoje vlasništvo vratila objekte bivše "Vezionice" u naselju Baratova. U toku su pregovori sa jednim proizvođačem obuće iz Srbije da dio proizvodnje organizuje u tim objektima u Srebrenici. Očekuje se da će u prvoj polovini ove godine početi ta proizvodnja.

Opština namjerava da kupi ili pomogne kupovinu bivše fabrike "Feros" u Potočarima da bi se ona sanirala, zaštitila od propadanja i u njoj pokrenula neka nova proizvodna djelatnost.

Postoji interesovanje investitora da organizuju određenu vrstu proizvodnje u toj fabrici. Planirano je da se objekti te fabrike izdaju pod zakup i da više preduzeća otvori svoje pogone u halama bivšeg "Ferosa".

Od Srbije stiglo još milion evra

"Prije nekoliko dana dobili smo još milion evra od Srbije za kupovinu objekata bivšeg transportnog preduzeća u Potočarima za koje je zainteresovana jedna holandsko-srpska firma. U tim objektima planiraju da organizuju proizvodnju stolica za zapadno tržište i u početku zaposle stotinu, a za dvije godine da broj zaposlenih poraste na 350 radnika", ističe Grujičić.

On pojašnjava da je Skupština opštine već donijela odluku o uvrštavanju tih sredstava u budžet za ovu godinu i njihovo izdvajanje za kupovinu i uređenje tih objekata. Oni bi se nakon toga dali u zakup fabrici za proizvodnju stolica ili nekoj drugoj zainteresovanoj firmi ukoliko se prijavi na raspisani tender.

Grujičić kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost uplate još jednog miliona evra za Srebrenicu u drugoj polovini 2018. godine ukloliko svi projekti za koje je Srbija do sada izdvojila sredstva budu uspješno realizovani u skladu sa dogovorenim uslovima.

Prerada mlijeka omogućiće poljoprivrednicima pristojan život

Prema Grujičićevim riječima, u ovoj godini predstoji otvaranje pogona za preradu mlijeka na području Srebrenice. Investitor je iz Austrije koji ima fabriku za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda u toj zemlji i iskustvo u organizovanju otkupa i prerade mlijeka.

"Mlijeko za preradu i proizvodnju mliječnih proizvoda u tom pogonu će se otkupljivati od srebreničkih farmera. Kasnije će se, sa razvojem posla, vjerovatno otkupljivati mlijeko i sa područja susjednih opština i to će omogućiti dalji razvoj poljoprivrede, odnosno stočarstva u ovoj opštini i zadržavanje stanovništva na selu", ocijenio je Grujičić.

On naglašava da će otkup mlijeka i drugi poljoprivredni projekti omogućiti poljoprivrednicima i njihovim porodicama da pristojno žive od svog rada na svojim imanjima.

Na taj način želi se zaustaviti napuštanje sela i odseljavanje stanovnika sa područja ove opštine.

Grujičić naglašava da su osnovni ciljevi aktuelne opštinske vlasti u Srebrenica otvaranje novih proizvodnih kapaciteta, obezbjeđenje zapošljavanja nezaposlenima i zaustavljanje odseljavanja, odnosno stvaranje uslova da, zbog dobijanja zaposlenja i radnih mjesta, stanovnici iz drugih sredina počinju doseljavati u ovo mjesto.

Osvrćući se na prošlu godinu on kaže da se privodi kraju izgradnja savremenog dječijeg obdaništa i rekonstrukcija glavne saobraćajnice kroz Srebrenicu.

"To se finansira sredstvima Srbije od tri miliona evra dobijenim prije dvije godine za infrastrukturne projekte. Tim sredstvima finansirana je adaptacija i sanacija stare škole u Skelanima, izgradnja proizvodne hale u Potočarima, realizacija projekta energetske efikasnosti u Srednjoškolskom centru, zatim obnova dvije stambene zgrade u Skelanima i jedne u Srebrenici, kao i uređenje, izgradnja i asfaltiranje nekoliko kraćih lokalnih puteva", precizira Grujičić.

On dodaje da je zabilježen suficit od 1,8 miliona KM u opštinskom budžetu na kraju 2017. godine zahvaljujući uplati Srbije od dva miliona evra pomoći u budžet ove opštine krajem 2015. godine i da su, zahvaljujući tim sredstvima, izmireni svi dugovi stvoreni u prethodnih 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana