Grom ubio ženu, vjetar nosio krovove

A. Janković, S. Amidžić
Grom ubio ženu, vjetar nosio krovove

Banjaluka - Biljana Marjanović (43) je poginula, a Pera Stojanović teško je povrijeđena kada ih je u selu Šolaje u blizini Kneževa tokom jakog nevremena udario grom.

Nesreća se dogodila u nedjelju naveče na njivi gdje su nesrećne žene sa još troje ljudi čuvale stoku. Mještani pričaju da je nevrijeme počelo iznenada i da nisu uspjeli da se sklone sa njive.

- Odjednom je počela jaka kiša i stravična grmljavina. Biljana i Pera sakrile su se ispod drveta da ne pokisnu. Preostalih troje mještana su ostalo na livadi, a među njima je bio i Biljanin svekar. U jednom trenutku grom je udario u drvo ispod kojeg su se dvije žene našle sklonište od kiše - kaže mještanka Šolaja.

Svi su odmah pritrčali da im pomognu, ali Biljani nije bilo spasa. Na njenom tijelu su bile vidljive opekotine od groma.

- Neko je odmah pozvao njenog supruga Dragomira i rekao šta se desilo. Dragomir je stigao vrlo brzo do livade i obje žene odvezao u Dom zdravlja u Kneževo. Biljana i Dragomir, koji je  policajac, imaju troje dece. Velika je ovo tragedija - kazala je mještanka Šolaja.

Ljekarima je preostalo samo da konstatuju smrt Marjanovićeve, dok je Stojanovićeva sa teškim povredama prebačena u Univerzitetsku bolnicu - Klinički centar Banjaluka gdje je zadržana na liječenju.

- Pacijent je primljen sa opekotinama na grudnom košu i stomaku. Zdravstveno stanje pacijenta je stabilno i nije u životnoj opasnosti - kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Jaka kiša praćena snažnim vjetrom i gradom, koje je u nedjelju naveče zahvatilo niz opština u Srpskoj izazvalo je znatne probleme i veliku štetu, a najviše su pogođene Derventa i Kozarska Dubica. U Derventi je pričinjena štetu na stambenim i drugim objektima, uništeni su usjevi i voćnjaci, a veliki broj stabala u gradskom parku je porušen.

- Na zgradi Srednjoškolskog centra "Mihailo Pupin" polupani su prozori. Krov na Vatrogasnom domu je počupan, a stradalo je i više seoskih domaćinstava. Formirana je komisija za procjenu štete - kaže načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Derventa Novak Nović i dodaje da opština nema novca da pomogne saniranje štete.

Nevrijeme je pričinilo veliku štetu na području dubičkih naselja Knežica i Međuvođe.

- U Knežici je oštećen krov na šest stambenih objekata. Led je uništio poljoprivredne usjeve, voda je prodrla u kuće, a vjetar je čupao stabla usljed čega je došlo do kratke blokade saobraćaja na magistralnom putu Kozarska Dubica - Prijedor i pravcu Knežica - Čitluk - kaže Davor Buković iz Opštinske službe za civilnu zaštitu u Kozarskoj Dubici navodeći da je formirana komisija za procjenu štete.

U Tesliću je padala jaka kiša praćena ledom, a olujni vjetar "skinuo" je krov fiskulturne sale Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš". Na području Prnjavora zbog nevremena je nastao kvar na elektromreži zbog čega su brojna sela ostala bez struje, a vatrogasci su morali da intervenišu u tri navrata i da uklanjaju oboreno drveće na putevima.

Nevrijeme je zahvatilo i Kotor Varoš, Čelinac i Novi Grad pričinivši manju materijalnu štetu. U Banjaluci je sve prošlo sa pljuskom i grmljavinom, a fantastične kadrove zabilježio je naš fotoreporter Vladimir Stojaković.

Rakete

Strijelci Protivgradne preventive RS dejstvovali su sa 35 stanica ispalivši 86 protivgradnih raketa.

- Strelci su dejstvovali na području Gradiške, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Kozarske Dubice, Banjaluke, Bijeljine, Ugljevika i Zvornika spriječivši veću štetu od grada - kaže portparol Republičke Uprave civilne zaštite Željko Stojanović.

Ilindan

Prema narodnom predanju na Ilindan obavezno pada kiša praćena jakom grmljavinom zbog čega je sveti Ilija u narodu prozvan Ilija Gromovnik. Običaj je da se na taj dan ne radi u polju da se ne bi navukao gnjev svetitelja.

Derventa - Šteta na stambenim i javnim objektima, uništeni poljoprivredni usjevi i voćnjaci, porušen veliki broj stabala u gradskom parku

Kozarska Dubica - Led uništio poljoprivredne usjeve, voda prodrla u kuće, jak vjetar čupao stabla

Teslić - Olujni vjetar odnio krov fiskulturne sale Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš"

Prnjavor - Više sela ostalo bez struje, vjetar oborio drveće zbog čega je bio blokiran saobraćaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana