Грчке плаже и рате мамац за путнике

Анита Јанковић
Грчке плаже и рате мамац за путнике

Бањалука - Резервације аранжмана за љетовање у туристичким агенцијама у Републици Српској у пуном су јеку, а домаћи туристи најчешће бирају да уживају на плажама Грчке и Црне Горе, махом на одгођено плаћање.

Како се ближи вријеме годишњих одмора, све је више оних који планирају љетовање, а у туристичким агенцијама истичу да од почетка маја раде пуном паром и наводе да би, ако је судити према првим интересовањима, ове године могло бити знатно више продатих аранжмана.

- С резервацијама смо почели у јануару, али мај је донио нови талас интересовања и топ дестинација је Грчка, која узима примат. Послије грчких плажа најпопуларније су оне у Црној Гори и Хрватској, а све је више Бањалучана који бирају Италију и Шпанију, гдје су цијене аранжмана у просјеку од 800 до 900 евра - каже агент продаје у туристичкој агенцији "Унис турс" из Бањалуке Јелена Шобот.

Она истиче да многи одмор отплаћују на рате, наводећи да на кредит љетују и они са дубљим џепом.

- Клијенти могу отплаћивати љетовање на рате до децембра, а на одгођено плаћање се одлучују и они са мањом или већом платежном моћи јер на тај начин могу бирати и дестинације које коштају и по неколико хиљада марака - каже Шоботова и додаје да је најјефтинија Црна Гора гдје се цијена хотелског смјештаја по дану креће око 35 евра по особи.

Слична ситуација је и у туристичкој агенцији "Френд травел" из Требиња која је највише аранжмана такође продала за Црногорско приморје и Грчку.

- Цијена аранжмана за Грчку је од 470 КМ па навише. У понуди имамо и далеке дестинације, али због великих цијена нема заинтересованих - рекли су у "Френд травелу".

За разлику од Требињаца, Добојлије се одлучују за љетовање на далеким дестинацијама, а најпримамљивији им је Дубаи.

- Цијене за Дубаи се крећу око 500 евра по особи за седам дана без визе и таксе, али топ дестинације су Грчка и Црна Гора, док за Хрватску, због високих цијена, има мало интересовања - каже референт продаје у агенцији "Истра турс" у Добоју Мирјана Миросављевић.

Хрватска није актуелна ни Семберцима, који се упркос слабој безбједности све више одлучују да љетују у Египту и Турској.

- Египат постаје поново актуелан, а полако се буди и интересовање за Турску и већ има уплаћених резервација за разлику од претходних година. Иначе, тражња за љетним аранжманима ове године је боља него лани - рекли су у агенцији "Семберија турист" у Бијељини и додали да је пракса да им клијенти уплате 40 одсто новца прије резервације, а преостали дио у неколико рата.

Савјети за јефтиније љетовање

- избјегавајте врхунац сезоне

- сазнајте све о "ласт минуте" понудама

- иако су на путовању сигурније картице, плаћајте кешом јер нема провизија

- прије одласка на пут провјерите цијене хране и пића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана