Gradski oci u Trebinju ubuduće na vjenčanjima

Ratomir Mijanović
Gradski oci u Trebinju ubuduće na vjenčanjima

Trebinje - Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zatražio je na jučerašnjoj sjednici gradskog parlamenta da se ubuduće primjenjuje odredba Porodičnog zakona RS po kojoj gradonačelnik ili delegirani odbornik mora prisustvovati zaključivanju braka.

- Prihvatam da, kao gradonačelnik, na prvom narednom vjenčanju nekome ovjekovječim bračnu zajednicu i da bude uspješna kao naša gradska uprava. Nema razloga da se ova zakonska odluka ne primjenjuje, ima i dovoljno odbornika, uvijek jedan može prisustvovati vjenčanju - rekao je Petrović.

Da predstavnici grada ubuduće prisustvuju vjenčanjima predložila je nezavisna odbornica Milka Butulija, koja je podsjetila da član Porodičnog zakona RS iz 2014. godine navodi da zaključenju braka, osim budućih supružnika, prisustvuje gradonačelnik, odnosno načelnik opštine ili delegirani odbornik, dva svjedoka i matičar.

Ona je navela da je to redovna praksa na vjenčanjima u većini lokalnih zajednica Republike Srpske. Trebinjski odbornici nekada su prisustvovali vjenčanjima, ali je ta dugogodišnja praksa ukinuta prije dvadesetak godina.

Na sjednici parlamenta bilo je riječi i o Fondu solidarnosti. Predsjednik Upravnog odbora Fonda i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić istakao je da je Fond u potpunosti opravdao očekivanja. On je, predstavljajući izvještaj o poslovanju Fonda solidarnosti za 2017. godinu, rekao da je zahvaljujući solidarnosti 124 privredna subjekata lani prikupljeno oko 566.000 KM.

- Trebinje je jedina lokalna zajednica koja ima ovu vrstu fonda koja obuhvata veliki broj naših sugrađana - rekao je Ćurić. Kazao je i da svi oni koji su uplatili novac mogu da posjete Fond solidarnosti da vide tačno imenom i prezimenom kome se pomoglo, te da bi bilo neozbiljno i neodgovorno da se javno iznose imena onih kojima je upućena pomoć.

- Svi podaci su u bazama Fonda i, što je najvažnije, sve je transparentno - poručio je Ćurić.

Predsjednik kluba odbornika SNSD-a Gordan Mišeljić istakao je da je Fond pozitivna stvar koju je usvojila Skupština grada krajem 2016. godine.

- Najvažnije je da se zna da su sredstva upotrijebljena za ono za šta su bila i namijenjena - poručio je Mišeljić.

Iz redova opozicije istakli su da je bilo neophodno da bude budžetsko, a ne zbirno izvještavanje. Šef Odborničkog kluba PDP-a Ljubiša Krunić istakao je da odbornici ove političke partije neće podržati izvještaj, ali da su svakako za veći natalitet. On smatra da izdvajanja nisu na dobrovoljnoj bazi, već da je riječ "o moranju privrednih subjekata da uplate novac".

Etički kodeks

Odbornici su juče usvojili i Etički kodeks ponašanja izabranih predstavnika građana u trebinjskom parlamentu, koji odbornike obavezuje da se u obavljanju svojih dužnosti pridržavaju principa odgovornosti, čestitosti, transparentnosti, javnosti i zastupanja isključivo javnih interesa. O moralnosti ponašanja odbornika staraće se Etička komisija časti, a kodeksom su za nepoštovanje odredbi propisane i kaznene mjere - usmena opomena, javna opomena sa objavom u službenom glasniku i mjera umanjenja odborničkog dodatka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana