Градски оци у Требињу убудуће на вјенчањима

Ратомир Мијановић
Градски оци у Требињу убудуће на вјенчањима

Требиње - Градоначелник Требиња Лука Петровић затражио је на јучерашњој сједници градског парламента да се убудуће примјењује одредба Породичног закона РС по којој градоначелник или делегирани одборник мора присуствовати закључивању брака.

- Прихватам да, као градоначелник, на првом наредном вјенчању некоме овјековјечим брачну заједницу и да буде успјешна као наша градска управа. Нема разлога да се ова законска одлука не примјењује, има и довољно одборника, увијек један може присуствовати вјенчању - рекао је Петровић.

Да представници града убудуће присуствују вјенчањима предложила је независна одборница Милка Бутулија, која је подсјетила да члан Породичног закона РС из 2014. године наводи да закључењу брака, осим будућих супружника, присуствује градоначелник, односно начелник општине или делегирани одборник, два свједока и матичар.

Она је навела да је то редовна пракса на вјенчањима у већини локалних заједница Републике Српске. Требињски одборници некада су присуствовали вјенчањима, али је та дугогодишња пракса укинута прије двадесетак година.

На сједници парламента било је ријечи и о Фонду солидарности. Предсједник Управног одбора Фонда и замјеник градоначелника Мирко Ћурић истакао је да је Фонд у потпуности оправдао очекивања. Он је, представљајући извјештај о пословању Фонда солидарности за 2017. годину, рекао да је захваљујући солидарности 124 привредна субјеката лани прикупљено око 566.000 КМ.

- Требиње је једина локална заједница која има ову врсту фонда која обухвата велики број наших суграђана - рекао је Ћурић. Казао је и да сви они који су уплатили новац могу да посјете Фонд солидарности да виде тачно именом и презименом коме се помогло, те да би било неозбиљно и неодговорно да се јавно износе имена оних којима је упућена помоћ.

- Сви подаци су у базама Фонда и, што је најважније, све је транспарентно - поручио је Ћурић.

Предсједник клуба одборника СНСД-а Гордан Мишељић истакао је да је Фонд позитивна ствар коју је усвојила Скупштина града крајем 2016. године.

- Најважније је да се зна да су средства употријебљена за оно за шта су била и намијењена - поручио је Мишељић.

Из редова опозиције истакли су да је било неопходно да буде буџетско, а не збирно извјештавање. Шеф Одборничког клуба ПДП-а Љубиша Крунић истакао је да одборници ове политичке партије неће подржати извјештај, али да су свакако за већи наталитет. Он сматра да издвајања нису на добровољној бази, већ да је ријеч "о морању привредних субјеката да уплате новац".

Етички кодекс

Одборници су јуче усвојили и Етички кодекс понашања изабраних представника грађана у требињском парламенту, који одборнике обавезује да се у обављању својих дужности придржавају принципа одговорности, честитости, транспарентности, јавности и заступања искључиво јавних интереса. О моралности понашања одборника стараће се Етичка комисија части, а кодексом су за непоштовање одредби прописане и казнене мјере - усмена опомена, јавна опомена са објавом у службеном гласнику и мјера умањења одборничког додатка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана