Gradnja nasipa na Drini kreće u maju

Anita Janković-Rečević
Gradnja nasipa na Drini kreće u maju

Bijeljina - Izgradnja nasipa na području Bijeljine u sklopu projekta "Odbrana od poplava rijeke Drine" koji se paralelno realizuje u Republici Srpskoj i FBiH trebalo bi da počne u maju, a radovi će biti finansirani kreditom od 13,8 miliona dolara.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je cilj projekta zaštita područja Semberije i grada Bijeljine od velikih voda rijeke Drine.

- Izgradnjom planiranog odbrambenog nasipa na Drini u Semberiji spriječiće se sve češća plavljenja, poboljšati život stanovništva i ekonomski razvoj ovog područja. Osiguraće se i veća zaštita poljoprivrednih i komercijalnih interesa - rekli su u resornom ministarstvu i dodali da je završetak radova planiran u decembru naredne godine. Naveli su da su nakon poplava 2010. godine počeli pregovore sa Svjetskom bankom o dobijanju kredita za realizaciju ovog projekta. Glavni zajmoprimac kreditnih sredstva je Vlada RS, dok je Ministarstvo poljoprivrede zaduženo za implementaciju. 

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede Stefan Mitrović ističe da je ulaganje u zaštitne mjere prioritet, jer je šteta od poplava veoma skupa i značajno pogađa lokalnu ekonomiju i odvraća investitore iz regije. 

- Planirani nasip biće dug 34 kilometra, a izgradnja će biti realizovana u okviru tri dionice podijeljene u šest etapa. Hidrološke analize pokazuju da velike vode i poplave postaju sve učestalije u posljednje tri decenije, a uzrok je vjerovatno sve veća urbanizacija, te promjena načina korišćenja zemljišta u slivu i klime - rekao je Mitrović.

Naveo je da su korisnici projekta stanovnici duž obale Drine u BiH, a područja obuhvaćena projektom u Srpskoj su bijeljinska naselja Balatun, Međaši, Dvorovi, Popovi, Amajlije, Janja i naselje Obriježi, kao i značajne poljoprivredne površine.

- Korist od nasipa imaće poljoprivrednici čija se zemlja nalazi u blizini rijeke, a spriječiće se i plavljenje regionalnih puteva i naselja. U naseljima duž rijeke živi oko 175.000 stanovnika, a prema procjenama oko 20.000 njih trpi direktnu ekonomsku štetu od poplava - priča Mitrović.  

Prema njegovim riječima, realizacijom projekta štiti se područje koje čini 15,8 odsto od ukupne površine Bijeljine, a površina branjenog područja je 116 kvadratnih kilometara.

- Procjenjuje se da će se izgradnjom nasipa izbjeći šteta u poljoprivredi, stambenim i privrednim objektima od oko 15 miliona KM godišnje - rekao je Mitrović.

Zemljište

Zemljište potrebno za izgradnju nasipa duž lijeve obale rijeke Drine prema projektu eksproprijacije obezbijediće grad Bijeljina i Ministarstvo poljoprivrede.

- Za parcele čija je površina manja od 3.000 kvadratnih metara novac će obezbijediti grad Bijeljina, dok će  eksproprisane parcele veće od navedene površine biti zamijenjene zemljištem iz fonda poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RS - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana