Градња насипа на Дрини креће у мају

Анита Јанковић-Речевић
Градња насипа на Дрини креће у мају

Бијељина - Изградња насипа на подручју Бијељине у склопу пројекта "Одбрана од поплава ријеке Дрине" који се паралелно реализује у Републици Српској и ФБиХ требало би да почне у мају, а радови ће бити финансирани кредитом од 13,8 милиона долара.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је циљ пројекта заштита подручја Семберије и града Бијељине од великих вода ријеке Дрине.

- Изградњом планираног одбрамбеног насипа на Дрини у Семберији спријечиће се све чешћа плављења, побољшати живот становништва и економски развој овог подручја. Осигураће се и већа заштита пољопривредних и комерцијалних интереса - рекли су у ресорном министарству и додали да је завршетак радова планиран у децембру наредне године. Навели су да су након поплава 2010. године почели преговоре са Свјетском банком о добијању кредита за реализацију овог пројекта. Главни зајмопримац кредитних средства је Влада РС, док је Министарство пољопривреде задужено за имплементацију. 

Директор Јединице за координацију пројеката при Министарству пољопривреде Стефан Митровић истиче да је улагање у заштитне мјере приоритет, јер је штета од поплава веома скупа и значајно погађа локалну економију и одвраћа инвеститоре из регије. 

- Планирани насип биће дуг 34 километра, а изградња ће бити реализована у оквиру три дионице подијељене у шест етапа. Хидролошке анализе показују да велике воде и поплаве постају све учесталије у посљедње три деценије, а узрок је вјероватно све већа урбанизација, те промјена начина коришћења земљишта у сливу и климе - рекао је Митровић.

Навео је да су корисници пројекта становници дуж обале Дрине у БиХ, а подручја обухваћена пројектом у Српској су бијељинска насеља Балатун, Међаши, Дворови, Попови, Амајлије, Јања и насеље Обријежи, као и значајне пољопривредне површине.

- Корист од насипа имаће пољопривредници чија се земља налази у близини ријеке, а спријечиће се и плављење регионалних путева и насеља. У насељима дуж ријеке живи око 175.000 становника, а према процјенама око 20.000 њих трпи директну економску штету од поплава - прича Митровић.  

Према његовим ријечима, реализацијом пројекта штити се подручје које чини 15,8 одсто од укупне површине Бијељине, а површина брањеног подручја је 116 квадратних километара.

- Процјењује се да ће се изградњом насипа избјећи штета у пољопривреди, стамбеним и привредним објектима од око 15 милиона КМ годишње - рекао је Митровић.

Земљиште

Земљиште потребно за изградњу насипа дуж лијеве обале ријеке Дрине према пројекту експропријације обезбиједиће град Бијељина и Министарство пољопривреде.

- За парцеле чија је површина мања од 3.000 квадратних метара новац ће обезбиједити град Бијељина, док ће  експроприсане парцеле веће од наведене површине бити замијењене земљиштем из фонда пољопривредног земљишта у власништву РС - истакли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана