Građevine između istorije i legende

Radoje Tasić
Građevine između istorije i legende

VIŠEGRAD - Jedna od znamenitosti Višegrada, grada burne istorije i kulturno-istorijskih spomenika, je po legendi kula Kraljevića Marka, po istorijskim činjenicama osmatračnica srednjovjekovnog utvrđenja Pavlovine, vlasništvo porodica Radoslava Pavlovića i Pavla Radinovića.

Ova stamena kamena građevina odoljela je vijekovima i danas dominira dolinom Drine uzvodno od Mosta Mehmed-paše Sokolovića.

U istorijskim čitankama se može naći da je kula bila krajnja tačka srednjovjekovnog utvrđenog grada, osmatračnica nad putevima, i da je od nje bio prokopan tunel do Drine, odakle su njeni branici, u slučaju opsade, uzimali vodu za piće.

Tragova tunela danas nema, ali zato u narodu žive legende o njenom imenu i namjeni koje i nemaju baš nikakvih dodirnih tačaka sa istorijskim podacima.

Hroničar grada na Drini i Rzavu Ljubomir Mutapčić priča da ga je majka, još kao dijete, vodila da ispod kule vidi Markove stope, Markovo sjedalo i otiske Šarčevih kopita u kamenu.

- Zaista postojala je kamena stolica, na kamenu otisak ogromne čizme i velike konjske potkovice, koju smo mi djeca gledali s nevjericom i zamišljali grdosiju Marka i njegovog konja Šarca - priča Mutapčić.

On kaže da je dio ovih čudnih udubljenja u kamenu uništen izgradnjom uskotračne pruge ispod kule, a ostatak kad se u njenoj blizini otvorio majdan za drobljenje šodera koji se  postavljao ispod šina.

Legenda dalje govori da su otisci od konjskih kopita nastali u kamenu jedne prilike kad su se Marko Kraljević i Musa Kesedžija nadmetali na konjima ko će sa Butkovih stijena dalje preskočiti Drinu.

Musa je, mučki, podmetnuo koplje Šarcu, koji se sapleo i tresnuo svom snagom na drugu obalu, gdje su se noge zaglavile u kamenu.

U BiH, u zaseoku Prpe, između Banje Luke i Bronzanog Majdana postoji Markov točak, u Sarajevu Šarčeva kopita, u Srbiji Markov kamen na Miroč planini, Markova crkva u Negotinu, Markova stijena na Kopaoniku, Markov grad kod Vranja, Markov šuplji kamen kod Niša...

Tamnica

Kula je za vrijeme turske vladavine pretvorena u tamnicu, a ovu dvospratnu građevinu je austrougarska vlast zatrpala da se u njoj ne kriju hajduci i srpski ustanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana