Gradiški Autoprevoz vozi u stečaj

Marijana Miljić
Gradiški Autoprevoz vozi u stečaj

Banjaluka - Okružni privredni sud u Banjaluci obustavio je restrukturiranje i pokrenuo stečaj u "Autoprevozu" iz Gradiške.

Odlukom suda za stečajnog upravnika imenovan je Aleksa Nježić. Povjerioci imaju rok od 30 dana da Nježiću prijave potraživanja, a na ročištu zakazanom za 26. decembar biće ispitana njihova potraživanja. Istog dana biće odlučeno i o daljem toku stečajnog postupka.

Zahtjev za pokretanje restrukturiranja u "Autoprevozu" podnio je direktor Milan Đukanović, jer su preduzeću blokirani računi, a nepokretna imovina i autobusi pod hipotekom. Preduzeće, takođe već duže vrijeme ne izmiruje obaveze prema dobavljačima, radnicima i Poreskoj upravi RS.

Do preokreta je došlo početkom septembra kada je Đukanović obavijestio sud da odustaje od svojih prvobitnih planova jer nisu urodili plodom pregovori sa Sberbankom u vezi sa obezbjeđenjem kredita za restrukturiranje i da ih je banka obavijestila da će krenuti u pljenidbu imovine preduzeća zbog neizmirenih obaveza.

Đukanović juče nije odgovarao na telefonske pozive, dok Nježić ističe da je već počeo sa češljanjem poslovnih knjiga ovog preduzeća.

- Slijedi popis imovine i sastavljanje izvještaja. Još nemam sve podatke i rano je govoriti o stanju u ovom preduzeću - rekao je Nježić i dodao da "Autoprevoz" trenutno ima svega osam zaposlenih.

"Autoprevoz" je ljetos imao tridesetak radnika, koji su štrajkovima pokušali dobiti zarađeno.

- Neki su poslije toga samostalno napustili preduzeće, a neki proglašeni tehnološkim viškom. Đukanović nam još nije isplatio ni plate, a ni otpremnine. Ne znamo ni kada ćemo dobiti zarađeno. Meni plata nije isplaćena od februara ove godine - kazao je bivši radnik ovog preduzeća Slaviša Babibičić, koji je predvodio i sindikat "Autoprevoza".

Autobusi

Slaviša Babičić ističe da je oko 20 autobusa "Autoprevoza" iz Gradiške parkirano u garaži.

- Autobuska stanica koja je u vlasništvu "Autoprevoza" takođe radi. Ne znam šta će biti. Sva imovina je pod hipotekom. Najveći broj putnika koji su koristili usluge "Autoprevoza" preuzeo je "Pavlović turs" - kazao je Bubičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana