Градишки Аутопревоз вози у стечај

Маријана Миљић
Градишки Аутопревоз вози у стечај

Бањалука - Окружни привредни суд у Бањалуци обуставио је реструктурирање и покренуо стечај у "Аутопревозу" из Градишке.

Одлуком суда за стечајног управника именован је Алекса Њежић. Повјериоци имају рок од 30 дана да Њежићу пријаве потраживања, а на рочишту заказаном за 26. децембар биће испитана њихова потраживања. Истог дана биће одлучено и о даљем току стечајног поступка.

Захтјев за покретање реструктурирања у "Аутопревозу" поднио је директор Милан Ђукановић, јер су предузећу блокирани рачуни, а непокретна имовина и аутобуси под хипотеком. Предузеће, такође већ дуже вријеме не измирује обавезе према добављачима, радницима и Пореској управи РС.

До преокрета је дошло почетком септембра када је Ђукановић обавијестио суд да одустаје од својих првобитних планова јер нису уродили плодом преговори са Сбербанком у вези са обезбјеђењем кредита за реструктурирање и да их је банка обавијестила да ће кренути у пљенидбу имовине предузећа због неизмирених обавеза.

Ђукановић јуче није одговарао на телефонске позиве, док Њежић истиче да је већ почео са чешљањем пословних књига овог предузећа.

- Слиједи попис имовине и састављање извјештаја. Још немам све податке и рано је говорити о стању у овом предузећу - рекао је Њежић и додао да "Аутопревоз" тренутно има свега осам запослених.

"Аутопревоз" је љетос имао тридесетак радника, који су штрајковима покушали добити зарађено.

- Неки су послије тога самостално напустили предузеће, а неки проглашени технолошким вишком. Ђукановић нам још није исплатио ни плате, а ни отпремнине. Не знамо ни када ћемо добити зарађено. Мени плата није исплаћена од фебруара ове године - казао је бивши радник овог предузећа Славиша Бабибичић, који је предводио и синдикат "Аутопревоза".

Аутобуси

Славиша Бабичић истиче да је око 20 аутобуса "Аутопревоза" из Градишке паркирано у гаражи.

- Аутобуска станица која је у власништву "Аутопревоза" такође ради. Не знам шта ће бити. Сва имовина је под хипотеком. Највећи број путника који су користили услуге "Аутопревоза" преузео је "Павловић турс" - казао је Бубичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана