Gra­di­ška ra­sa­dnik bu­du­ćih agro­no­ma

Mi­lan Vu­jić
Gra­di­ška ra­sa­dnik bu­du­ćih agro­no­ma

Gra­di­ška - Bu­du­ćnost poljo­pri­vre­de Li­jev­ča polja je u mla­dim i ško­lo­va­nim ka­dro­vi­ma, zbog če­ga se u gra­di­škoj Srednjoj stru­čnoj i te­hni­čkoj ško­li tru­de da or­ga­ni­zu­ju što kva­li­te­tni­ju pra­kti­čnu nas­ta­vu.

Na škol­skoj par­ce­li, ko­ju su ne­da­vno do­bi­li, ogra­di­li i pri­pre­mi­li za sje­tvu, go­to­vo sva­ko­dne­vno se mo­že vi­dje­ti pe­de­se­tak uče­ni­ka poljo­pri­vre­dne stru­ke. Njima su ovih da­na pu­ne ru­ke po­sla, jer že­le da uz­go­je naj­bolje sor­te pa­ra­daj­za, pa­pri­ke, kras­ta­va­ca, ali i mno­ge vrste vo­ća.

Pro­fe­sor Mla­den Ma­rić ka­že da se pra­kti­čna nas­ta­va odvi­ja na par­ce­li po­vrši­ne oko se­dam du­nu­ma u pri­grad­skom na­selju Bres­tov­či­na.

- Pos­tavljamo tri plas­te­ni­ka po­vrši­ne oko 500 kva­dra­ta u ko­ji­ma će­mo naj­vi­še proi­zvo­di­ti prvo­kla­sne sor­te pa­pri­ke i pa­ra­daj­za. Ta­ko­đe, ko­pa­mo i ru­pe za sadnju kru­ške, ja­bu­ke, trešnje, šljive i bres­kve, ta­ko da će­mo ima­ti oko 60 sor­ti ovog vo­ća - is­ti­če Ma­rić i do­da­je da su na par­ce­li ide­al­ni uslo­vi da đa­ci te­oret­sko znanje pri­mi­je­ne u pra­ksi.

Uče­nik Mi­le Po­po­vić iz Gornjih Ka­raj­zo­va­ca, ko­ji osim u ško­li znanje sti­če i na po­ro­di­čnom imanju, ka­že da đa­ci naj­bolje mo­gu da na­uče kroz rad.

- Vo­lim poljo­pri­vre­du, od ma­lih no­gu sam na njivi i u plas­te­ni­ku i ova vrsta proi­zvodnje je na­ša per­spe­kti­va. Mla­di tre­ba da se okre­nu poljo­pri­vre­di, jer će uz ulo­žen trud i znanje si­gur­no us­pje­ti. Za me­ne ne­ma di­le­me, moj cilj je da na­kon ško­lo­vanja una­pri­je­dim i pro­ši­rim po­ro­di­čnu dje­la­tnost u proi­zvodnji cvi­je­ća i sa­dni­ca ju­žnog vo­ća - is­ti­če Po­po­vić.

Uče­nik tre­ćeg ra­zre­da smjer poljo­pri­vre­dni te­hni­čar Pe­tar Janjić ka­že da je na ča­so­vi­ma pra­kti­čne nas­ta­ve na­učio sve o pra­vil­noj sadnji vo­ća, od ko­panja ru­pa, do stavljanja mi­ne­ral­nog đu­bri­va. Znanje na dje­lu po­ka­za­li su i  ma­tu­ran­ti, a uče­nik Ne­ven Mi­la­di­no­vić ka­že da će u ovoj ško­li ima­ti či­me da se po­hva­le.

- U plas­te­ni­ci­ma smo ra­di­li sve pre­ma uput­stvi­ma pro­fe­so­ra, zbog če­ga oče­ku­je­mo rod u izo­bilju. Na­dam se da će na­šu maj­sto­ri­ju do­la­zi­ti da vi­de i dru­gi - pri­ča Mi­la­di­no­vić po­no­sno po­ka­zu­ju­ći na plas­te­nik.

Njego­ve škol­ske dru­ga­ri­ce pre­dvo­đe­ne pro­fe­so­ri­com Ma­rom Sabljić po­ka­za­le su nam ka­ko pre­sa­đu­ju ra­sa­de pa­pri­ke u ča­še, spre­ma­ju­ći ih za plas­te­ni­ke.

- Vri­je­me je ide­al­no za ra­do­ve, a uče­ni­ci su ve­oma kon­cen­tri­sa­ni na po­slo­ve. Ima­mo sve uslo­ve za kva­li­te­tnu pra­kti­čnu nas­ta­vu i to že­li­mo ma­ksi­mal­no da is­ko­ris­ti­mo.  Prvi re­zul­ta­ti idu u pri­log to­me, jer smo ve­oma za­do­voljni ra­sa­dom - is­ti­če Sabljiće­va.

Uče­ni­ca Ve­dra­na Kri­vo­ši­ja do­da­je da su ra­sa­di pa­pri­ke u ve­oma do­brom stanju, te da će bi­ti u ide­al­noj fa­zi u vri­je­me izno­šenja u plas­te­ni­ke.

Di­re­ktor Srednje stru­čne i te­hni­čke ško­le Dar­ko Go­lić re­kao je da je cilj za­po­sle­nih u ovoj us­ta­no­vi da kva­li­tet nas­ta­ve po­di­gnu na vrhun­ski ni­vo.

- U to­me i uspi­je­va­mo za­hvaljuju­ći odli­čnom nas­ta­vnom ka­dru, izu­ze­tnoj ge­ne­ra­ci­ji uče­ni­ka i škol­skoj eko­no­mi­ji. Po­sje­du­je­mo svu po­tre­bnu me­ha­ni­za­ci­ju, od tra­kto­ra do plu­ga, ro­to­fre­ze i os­ta­log pri­bo­ra i uvje­ren sam da je na­ša ško­la ra­sa­dnik vrsnih bu­du­ćih agro­no­ma, ali i ugle­dnih poljo­pri­vre­dnih proi­zvo­đa­ča - is­ta­kao je Go­lić.

Vi­še nov­ca za agrar

Op­šti­na Gra­di­ška za­ma­jac ra­zvo­ja vi­di u ula­ganju u poljo­pri­vre­dnu proi­zvodnju, a od ne­prska­nih ja­bu­ka iz ro­dnih voćnjaka ši­rom Li­jev­če polja i Pot­ko­zar­ja pla­ni­ra­ju da na­pra­ve brend. Svje­sni činjeni­ce da je Gra­di­ška agrar­na op­šti­na, te da je po­tre­bno na­pra­vi­ti is­ko­rak u pro­mo­ci­ji poljo­pri­vre­dne proi­zvodnje, lo­kal­na vlast će ove go­di­ne iz budžeta iz­dvo­ji­ti 200.000 ma­ra­ka za ra­zvoj poljo­pri­vre­de, što je za 50.000 ma­ra­ka vi­še ne­go la­ni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana