Гра­ди­шка ра­са­дник бу­ду­ћих агро­но­ма

Ми­лан Ву­јић
Гра­ди­шка ра­са­дник бу­ду­ћих агро­но­ма

Гра­ди­шка - Бу­ду­ћност пољо­при­вре­де Ли­јев­ча поља је у мла­дим и шко­ло­ва­ним ка­дро­ви­ма, због че­га се у гра­ди­шкој Средњој стру­чној и те­хни­чкој шко­ли тру­де да ор­га­ни­зу­ју што ква­ли­те­тни­ју пра­кти­чну нас­та­ву.

На школ­ској пар­це­ли, ко­ју су не­да­вно до­би­ли, огра­ди­ли и при­пре­ми­ли за сје­тву, го­то­во сва­ко­дне­вно се мо­же ви­дје­ти пе­де­се­так уче­ни­ка пољо­при­вре­дне стру­ке. Њима су ових да­на пу­не ру­ке по­сла, јер же­ле да уз­го­је нај­боље сор­те па­ра­дај­за, па­при­ке, крас­та­ва­ца, али и мно­ге врсте во­ћа.

Про­фе­сор Мла­ден Ма­рић ка­же да се пра­кти­чна нас­та­ва одви­ја на пар­це­ли по­врши­не око се­дам ду­ну­ма у при­град­ском на­сељу Брес­тов­чи­на.

- Пос­тављамо три плас­те­ни­ка по­врши­не око 500 ква­дра­та у ко­ји­ма ће­мо нај­ви­ше прои­зво­ди­ти прво­кла­сне сор­те па­при­ке и па­ра­дај­за. Та­ко­ђе, ко­па­мо и ру­пе за садњу кру­шке, ја­бу­ке, трешње, шљиве и брес­кве, та­ко да ће­мо има­ти око 60 сор­ти овог во­ћа - ис­ти­че Ма­рић и до­да­је да су на пар­це­ли иде­ал­ни усло­ви да ђа­ци те­орет­ско знање при­ми­је­не у пра­кси.

Уче­ник Ми­ле По­по­вић из Горњих Ка­рај­зо­ва­ца, ко­ји осим у шко­ли знање сти­че и на по­ро­ди­чном имању, ка­же да ђа­ци нај­боље мо­гу да на­уче кроз рад.

- Во­лим пољо­при­вре­ду, од ма­лих но­гу сам на њиви и у плас­те­ни­ку и ова врста прои­зводње је на­ша пер­спе­кти­ва. Мла­ди тре­ба да се окре­ну пољо­при­вре­ди, јер ће уз уло­жен труд и знање си­гур­но ус­пје­ти. За ме­не не­ма ди­ле­ме, мој циљ је да на­кон шко­ло­вања уна­при­је­дим и про­ши­рим по­ро­ди­чну дје­ла­тност у прои­зводњи цви­је­ћа и са­дни­ца ју­жног во­ћа - ис­ти­че По­по­вић.

Уче­ник тре­ћег ра­зре­да смјер пољо­при­вре­дни те­хни­чар Пе­тар Јањић ка­же да је на ча­со­ви­ма пра­кти­чне нас­та­ве на­учио све о пра­вил­ној садњи во­ћа, од ко­пања ру­па, до стављања ми­не­рал­ног ђу­бри­ва. Знање на дје­лу по­ка­за­ли су и  ма­ту­ран­ти, а уче­ник Не­вен Ми­ла­ди­но­вић ка­же да ће у овој шко­ли има­ти чи­ме да се по­хва­ле.

- У плас­те­ни­ци­ма смо ра­ди­ли све пре­ма упут­стви­ма про­фе­со­ра, због че­га оче­ку­је­мо род у изо­биљу. На­дам се да ће на­шу мај­сто­ри­ју до­ла­зи­ти да ви­де и дру­ги - при­ча Ми­ла­ди­но­вић по­но­сно по­ка­зу­ју­ћи на плас­те­ник.

Њего­ве школ­ске дру­га­ри­це пре­дво­ђе­не про­фе­со­ри­цом Ма­ром Сабљић по­ка­за­ле су нам ка­ко пре­са­ђу­ју ра­са­де па­при­ке у ча­ше, спре­ма­ју­ћи их за плас­те­ни­ке.

- Ври­је­ме је иде­ал­но за ра­до­ве, а уче­ни­ци су ве­ома кон­цен­три­са­ни на по­сло­ве. Има­мо све усло­ве за ква­ли­те­тну пра­кти­чну нас­та­ву и то же­ли­мо ма­кси­мал­но да ис­ко­рис­ти­мо.  Први ре­зул­та­ти иду у при­лог то­ме, јер смо ве­ома за­до­вољни ра­са­дом - ис­ти­че Сабљиће­ва.

Уче­ни­ца Ве­дра­на Кри­во­ши­ја до­да­је да су ра­са­ди па­при­ке у ве­ома до­бром стању, те да ће би­ти у иде­ал­ној фа­зи у ври­је­ме изно­шења у плас­те­ни­ке.

Ди­ре­ктор Средње стру­чне и те­хни­чке шко­ле Дар­ко Го­лић ре­као је да је циљ за­по­сле­них у овој ус­та­но­ви да ква­ли­тет нас­та­ве по­ди­гну на врхун­ски ни­во.

- У то­ме и успи­је­ва­мо за­хваљују­ћи одли­чном нас­та­вном ка­дру, изу­зе­тној ге­не­ра­ци­ји уче­ни­ка и школ­ској еко­но­ми­ји. По­сје­ду­је­мо сву по­тре­бну ме­ха­ни­за­ци­ју, од тра­кто­ра до плу­га, ро­то­фре­зе и ос­та­лог при­бо­ра и увје­рен сам да је на­ша шко­ла ра­са­дник врсних бу­ду­ћих агро­но­ма, али и угле­дних пољо­при­вре­дних прои­зво­ђа­ча - ис­та­као је Го­лић.

Ви­ше нов­ца за аграр

Оп­шти­на Гра­ди­шка за­ма­јац ра­зво­ја ви­ди у ула­гању у пољо­при­вре­дну прои­зводњу, а од не­прска­них ја­бу­ка из ро­дних воћњака ши­ром Ли­јев­че поља и Пот­ко­зар­ја пла­ни­ра­ју да на­пра­ве бренд. Свје­сни чињени­це да је Гра­ди­шка аграр­на оп­шти­на, те да је по­тре­бно на­пра­ви­ти ис­ко­рак у про­мо­ци­ји пољо­при­вре­дне прои­зводње, ло­кал­на власт ће ове го­ди­не из буџета из­дво­ји­ти 200.000 ма­ра­ка за ра­звој пољо­при­вре­де, што је за 50.000 ма­ра­ка ви­ше не­го ла­ни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана