Gradiška pred kolapsom

M. V.
Gradiška pred kolapsom

Gradiška - Opština Gradiška je pred finansijskom blokadom, a ako idućih dana odbornici ne usvoje budžet za 2016. godinu ili sud ne donese novu odluku o privremenom finansiranju, uslijediće obustavljanje isplata iz opštinske kase.

Na ovo je ukazao predsjednik Skupštine opštine (SO) Uroš Grahovac istakavši da je Odluka o privremenom finansiranju, koja je već dva puta produžavana, juče istekla.

- Biće blokirane isplate plata zaposlenima u opštinskoj upravi i javnim preduzećima. Socijalnim kategorijama neće moći biti isplaćena pomoć, stipendije studentima, kao i sva ostala grantovska izdvajanja iz budžeta - kaže Grahovac koga je izabrala nova skupštinska većina sačinjena od SNSD-a, DNS-a i ISDS-a.

Grahovac je kazao da je skupštinska većina spremna da donese budžet, ali im prepreku predstavlja to što načelnik opštine Zoran Latinović ne želi da sarađuje.

Latinović je istakao da očekuje da će Ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS najkasnije do ponedjeljka pokrenuti postupak kako bi sud nametnuo budžet. On je napomenuo da ova situacija ne bi trebalo da izazove značajniju štetu.

- Opština Gradiška do sada je izmirila sve svoje poreske obaveze, doprinose i plaćanje obaveza budžetskih korisnika tako da u roku od deset do 15 dana očekujem donošenje nove privremene mjere - naglasio je Latinović.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Adžić rekao je da nema potrebe da sud odlučuje o privremenoj mjeri finansiranja i da je načelnik opštine obavezan da, bez obzira na to ko je predsjednik SO, parlamentu dostavi Prijedlog budžeta na razmatranje i usvajanje. Problemi u Gradišci kulminirali su 28. februara 2015. kada su novu skupštinsku većinu formirali SNSD, DNS i SDS, koju nisu prihvatili načelnik opštine i političke partije u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana