Gradiška dobija trg Čubrilovića

Milan Vujić
Gradiška dobija trg Čubrilovića

Gradiška - Opština Gradiška i Zavičajni muzej inicirali su izgradnju trga u čast najpoznatije gradiške porodice Čubrilović koja je obilježila prošli vijek, posebno braća Veljko i Vaso.

Do sada u Gradišci po ovoj porodici nazive imaju Osnovna škola “Vaso Čubrilović” ulica Braće Čubrilović i bivši Dom kulture “Veljko Čubrilović” koji je izgorio u požaru.

Prema riječima višeg kustosa, istoričara Zavičajnog muzeja Gradiška Bojana Vujčića, planirano je da na mjestu gdje je bila njihova kuća bude uređen park, izgrađen trg i postavljena statua Veljka Čubrilovića.

- Tačnije, na tom mjestu je Jovo Čubrilović podigao kuću, prije 1890. godine. On je bio ugledni gradiški trgovac. Imao je desetoro djece, od kojih je troje umrlo po rođenju. Sedmoro ostalih bili su veoma školovani, istaknuti borci za slobodu - istakao je Vujčić.

On navodi da je dao inicijativu sa ciljem da u 2018. godini, povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, bude podignuta statua, ali nisu bili stvoreni uslovi za taj projekat.

- Sada su stvoreni uslovi da se u toku 2019-2020. godine uradi trg ispred crvene zgrade u centru grada, gdje postoji jedno idealno mjesto i taj trg bi nosio naziv Trg Čubrilovića, a bila bi urađena i statua Veljka Čubrilovića - rekao je Vujčić koji je dodao da bi kompletan dio projekta bio zaokružen dokumentarno-igranim filmom o toj porodici.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je dao podršku projektu, smatra da Čubrilovićima u rodnom gradu treba odati počast koju zaslužuju.

- Na mjestu gdje je bila njihova kuća postavićemo trajno i originalno obilježje i trenutno imamo idejno rješenje kako bi to izgledalo. U okviru ovog projekta, osim filma, osmislićemo i tradicionalne programe koji nove generacije treba da podsjećaju na ovu porodicu - istakao  je Adžić.

Građani Gradiške imaju samo riječi hvale za inicijativu izgradnju trga posvećenom Čubrilovićima, jer kako kažu, ova porodica je posljednjih godina bila zaboravljena.

- Odlična inicijativa, i sve pohvale za to. Sjećanju na njih trebalo bi se pridavati mnogo više pažnje da ih otrgnemo od zaborava - saglasni su Gradiščani.

Istorija

Veljko Čubrilović je bio član “Mlade Bosne” i veza između njenih pripadnika i Srbije. Oružje za izvršenje atentata nad Francom Ferdinandom, Gavrilo Princip i Trifko Grabež prebacili su iz Srbije do Tuzle i dalje, put Sarajeva, preko Veljka Čubrilovića i njegovih prijatelja Mitra i Neđe Kerovića i Cvijana Stjepanovića, zapisali su istoričari. Veljko je uhapšen u Priboju 1914, a u sarajevskom zatvoru proveo je osam mjeseci, gdje je osuđen na smrtnu kaznu vješanjem.

Najmlađi učesnik Sarajevskog atentata bio je Veljkov mlađi brat Vaso, kasnije poznati doktor istorijskih nauka i akademik. Osuđen na dugogodišnju robiju, izdržao je sve muke i patnje austrijskih kazamata i bio jedan od malog broja preživjelih učesnika atentata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana