Gradiška: Zaratili zbog spomenika

Milan Vujić
Gradiška: Zaratili zbog spomenika

Gradiška - Iako bi gradnja centralnog spomen-obilježja palim borcima Vojske RS u Gradišci trebalo da bude završena u septembru, radovi još nisu ni počeli.

Dok nadležni u opštini preispituju kanalizacioni vod koji prolazi ispod Spomen-parka, predstavnici Boračke organizacije (BO) Gradiška oštro kritikuju lokalnu vlast.

- Lokalna vlast ne uvažava naše stavove niti podržava staro idejno rješenje u Spomen-parku. Skupština opštine je usvojila našu inicijativu, a sada lokalna vlast bez ikakvog obrazloženja donosi novo idejno rješenje - kaže predsjednik BO Gradiška Dragan Glamočanin.

On je istakao da gradnja spomenika treba da počne, ali kako je naglasio, legalno i legitimno, a jedini način za to je, kako kaže, da stara inicijativa bude stornirana.

- Lokalna vlast ne sprovodi zakonske procedure. U komisiji za spomenike nema nijednog predstavnika boračke organizacije, a nisu poštovali proceduru pa nemaju plan ni proračun koliko će koštati gradnja spomenika. Osim toga, novo idejno rješenje nije prošlo skupštinsku proceduru - naglasio je Glamočanin.

Predstavnici Boračke organizacije traže od stručne komisije za izbor idejnog rješenja da preispita procedure i obrazloži zašto se odustalo od rješenja iz 2012. godine.

Načelnik Odjeljenja boračko-invalidske zaštite opštine Gradiška Vujadin Miljić uvjerava da je izabrano najbolje idejno rješenje. On dodaje da je prije nekoliko dana raspisan tender za izbor izvođača radova, a završetak gradnje spomenika planiran je za septembar ove godine.

- Kada je u pitanju sam položaj centralnog spomen-obilježja u Parku slobode, on je razmatran i neće biti nikakvih prepreka ni zastoja prilikom gradnje s obzirom na to da kanalizacioni vod više nije u funkciji - naglasio je Miljić i napomenuo da je iz budžeta opštine planirano 150.000 KM za gradnju centralnog spomen-obilježja.

Ukoliko sve bude išlo prema planu, porodice 545 poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata VRS u Gradišci mogle bi napokon dobiti centralno spomen-obilježje na koje čekaju dugih 17 godina.

Umanjena sredstva

Budžetom opštine Gradiška za 2014. godinu izdvajanja za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida umanjena su sa 405.000 na 280.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana