Gradiška: Rukovodilac vrtića Lepa Radić u utorkom profesor,srijedom direktor

Milan Vujić
Gradiška: Rukovodilac vrtića Lepa Radić u utorkom profesor,srijedom direktor

Gradiška - Vršilac dužnosti direktora predškolske ustanove "Lepa Radić" Gradiška, Mile Šeatović nije želio da odustane od dva radna mjesta, pa je pored obavljanja ove funkcije radio i kao nastavnik istorije u Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Novoj Topoli.

Iako je na dvije stolice proveo samo jedan dan, Šeatovićev potez je podigao prašinu u opštini Gradiška.

On je na čelo vrtića došao prije dvije godine kao kadar SDS-a, dok je sa školom potpisao sporazum koji podrazumijeva da se poslije isticanja direktorskog mandata može vratiti u nastavu.

Kako saznajemo Šeatović je odluku o ostavci saopštio Upravnom odboru JPU "Lepa Radić" i načelniku opštine Zoranu Latinoviću, kako bi mogao da radi kao nastavnik. Međutim, poslije provedenog dana u školi, on se iznenada ponovo vratio u vrtić i nastavio sa obavljanjem direktorske funkcije.

Kako "Glas Srpske" saznaje, Šeatović je u utorak održao časove u školi, a već juče, uprkos tome što je podnio ostavku, u vrtiću je ponovo zasjeo u direktorsku fotelju.

Nova skupštinska većina koju čine odbornici SNSD-a, DNS-a i Izvornog SDS-a, Šeatovića je sa mjesta direktora vrtića smijenila 23. februara na vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta i imenovala Suzanu Ilić. Međutim, do danas primopredaja dužnosti direktora i Upravnog odbora ove predškolske ustanove nije obavljena, jer se Šeatović i smijenjeni UO ne slažu sa procedurama smjene.

Direktor OŠ "Petar Kočić" u Novoj Topoli Radivoj Popović pojašnjava da je do komplikacije došlo jer se Šeatović u Poreskoj upravi ne može odjaviti sa mjesta direktora vrtića zbog tehničkih razloga. Naime, Skupština treba Šeatovića da razriješi dužnosti, ali je to u ovom trenutku nemoguće jer je lokalni parlament u blokadi.

- Glavni problem je to što je Šeatović tokom raspusta najavio da se vraća u školu i mi smo ga uvrstili u program nastave. On je prvi dan škole održao čas ali se ne može uvesti u radni odnos jer se još vodi kao radnik vrtića. Šeatović ne može da predaje u školi dok se taj proces ne okonča tako da smo našli privremenu zamjenu - rekao je Popović.

On je dodao da je odmah nakon prvog dana škole zaključeno da se Šeatović iz tehničkih razloga ne može odjaviti.

Načelnik Zoran Latinović kaže da je Šeatović zbog zdravstvenih problema podnio ostavku na mjesto direktora, ali da imaju problem sa njegovim razrješenjem. Prema Latinovićevim riječima istovremeno postoji mogućnost da UO imenuje v.d. direktora iz reda zaposlenih službenika, koji će biti ovlašćen da organizuje proces rada.

- S obzirom na to da je ustanova na trezoru opštine, znači nemamo nikakvih finansijskih ograničenja i nadamo se da je tamo dosta ljudi sposobno i kadro da organizuje proces rada. Ta činjenica se sigurno neće negativno odraziti na brigu o predškolskoj populaciji - istakao je Latinović.

On napominje da Šeatović ima potpisan sporazum sa školom u kojoj je prije radio na osnovu čega će se odjaviti se iz predškolske ustanove i povezati radni staž u školi.

- Na nama jeste da skupština imenuje vršioca dužnosti i da kroz konkurs dođemo do imenovanja direktora ustanove - istakao je Latinović.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je istakao da je direktor OŠ "Petar Kočić" odbio da primi Šeatovića sve dok ne bude imao uredna dokumenta da je odjavljen u vrtiću "Lepa Radić".

- U Gradišci je taj problem prisutan od februara kada je nova skupštinska većina imenovala novog direktora i razriješila Šeatovića. Skupština je ta koja imenuje vršioca dužnosti, a ne Upravni odbor ustanove, tako da ulazeći u imenovanje novog direktora od strane UO još će se više zakomplikovati situacija  - naglasio je Malešević.

Šeatović je juče samo kratko odgovorio da radi u vrtiću ne želeći ništa više da komentariše.

Grubo kršenje zakona

Predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac kaže da je riječ o još jednom grubom kršenju zakona od strane načelnika opštine za koje će, kako je istakao, najvjerovatnije odgovarati.

- Skupština opštine imenuje i razrješuje direktora predškolske ustanove "Lepa Radić" i to nije u nadležnosti Upravnog odbora. Sve što bi uradili bilo bi nelegalno i nezakonito - naglasio je Grahovac i dodao da su juče u "Službenom glasniku opštine Gradiška" objavljena sva razrješenja i imenovanja upravnih i nadzornih odbora i direktora javnih ustanova.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana