Gradiška: Primopredaja stigla u Vladu

Milan Vujić
Gradiška: Primopredaja stigla u Vladu

Gradiška - Novoimenovani predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac zatražio je pomoć Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova RS kako bi preuzeo dužnost od Radislava Dončića.

Nova skupštinska većina smijenila je Dončića u ponedjeljak, ali on odbija da obavi primopredaju i Grahovcu preda skupštinske prostorije, pečat i dokumentaciju.

Grahovac je kazao da su bili prinuđeni da se obrate resornim ministarstvima, jer su naišli na blokade za kojima je poseglo smijenjeno rukovodstvo.

- Dončić ne želi da obavi primopredaju dužnosti, zbog čega smo kontaktirali sa Ministarstvom lokalne uprave i samouprave i MUP-om i sada čekamo njihovu reakciju - istakao je Grahovac.

Dončić ističe da ne osporava novu skupštinsku većinu, ali da sjednica parlamenta na kojoj je ona verifikovana i na kojoj su obavljene smjene nije održana po poslovniku i statutu opštine.

- Htio sam da sazovem redovnu sjednicu koja bi bila održana po poslovniku i statutu. Bio sam spreman da prepustim poziciju, jer je činjenica da druga strana ima većinu od 17 odbornika. Međutim, druga strana ne želi saradnju i uzela je sebi za pravo da u jednom danu sazovu vanrednu sjednicu i razriješe sve ljude - ističe Dončić.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić apelovala je na suprotstavljene strane u Gradišci da razgovorom riješe novonastalu situaciju.

- Jedino moguće rješenje je upravo na lokalnom nivou - poručila je Rešićeva.

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška održanoj 23. februara smijenjeni su skupštinsko rukovodstvo, načelnici odjeljenja u opštinskoj upravi, direktori javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština, te njihovi upravni i nadzorni odbori.

Novu skupštinsku većinu čini 17 odbornika - deset iz SNSD-a, dva iz DNS-a, jedan iz Narodne stranke "Radom za boljitak" i četiri nezavisna odbornika, koji su istupili iz odborničkog kluba SDS-a čije je cijepanje i bilo okidač za promjenu vlasti u Gradišci. U suprotnom taboru je 14 odbornika - pet iz SDS-a, tri iz stranke Napredna Srpska, po dva iz PDP-a i SP-a i po jedan iz Narodne stranke "Radom za boljitak" i iz reda nacionalnih manjina.

Latinović

Nova skupštinska većina u Gradišci smijenila je 60 funkcionera, direktora i članova uprave javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština. Time je i načelnik Gradiške Zoran Latinović iz SDS-a ostao bez podrške u parlamentu. U novoj većini su istakli da će Latinoviću dati šansu za saradnju, a ukoliko on to ne bude želio, biće pokrenuta procedura za njegov opoziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana