Gradiška: Plač beba se ne čuje danima

Milan Vujić
Gradiška: Plač beba se ne čuje danima

Gradiška - Broj prinova u gradiškom porodilištu stalno opada, a u posljednje vrijeme se dešava da se danima ne začuje plač beba iako se ovdje porađaju majke iz tri opštine.

Specijalista ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Gradiška Dušan Vukota naglasio je da prošle sedmice nije rođeno nijedno dijete.

- To je poražavajući podatak kada se zna da usluge porodilišta osim Gradiščanki, koriste stanovnice Kozarske Dubice i Srpca - rekao je Vukota.

On je naglasio da je posljednjih deset godina u Gradišci negativan prirodni priraštaj i dodao da je za pad nataliteta najveći krivac nezaposlenost.

- Što je veća stopa nezaposlenosti, to je manje djece, jer kako da se neko odluči na stvaranje porodice kada nema novca ni za osnovne životne namirnice - istakao je Vukota.

Da se teško živi, potvrđuje i podatak da na području gradiške opštine dječiji dodatak prima oko 770 korisnika.

- Od 1. januara do 14. aprila 2014. godine u matične knjige rođenih upisano je 87 djece, dok je u istom periodu umrlo 117 stanovnika. U matičnu knjigu rođenih u 2012. godini je upisano 269 djece, dok je preminulo 361 lice. Prošle godine je rođeno 266 djece, a u matičnu knjigu umrlih upisana je 381 osoba - rekao je načelnik opšte uprave Gradiška Miron Bjelovuk.

On je istakao da je taj podatak zabrinjavajući, jer rast broja umrlih u odnosu na broj novorođenih nastavlja se i u ovoj godini.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da će lokalna zajednica u narednom periodu preduzeti određene mjere kako bi bilo poboljšano stanje u vezi sa natalitetom.

- Kada je riječ o ovom pitanju, zvona za uzbunu već odavno zvone. Opština Gradiška je opredijeljena za stimulisanje nataliteta, a roditelji će kao čestitku za svako novorođeno dijete dobiti 100 KM. Za to smo planirali fond od 30.000 maraka. Kada je riječ o vještačkoj oplodnji, planirano je izdvajanje 10.000 maraka - rekao je Latinović i dodao da na taj način žele da stimulišu bračne parove da pokušaju putem vještačke oplodnje da dobiju prinovu.

Vjenčanja

Miron Bjelovuk ističe da su u toku ove godine u matičnoj službi Gradiška i osam mjesnih kancelarija sudbonosno "da" izgovorila 42 para.

- U opštini Gradiška u 2012. obavljeno je 227 vjenčanja, a u 2013. godini 261 vjenčanje, što pokazuje blagi porast broja sklopljenih brakova - rekao je Bjelovuk.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana