Градишка: Плач беба се не чује данима

Милан Вујић
Градишка: Плач беба се не чује данима

Градишка - Број принова у градишком породилишту стално опада, а у посљедње вријеме се дешава да се данима не зачује плач беба иако се овдје порађају мајке из три општине.

Специјалиста гинекологије и акушерства Опште болнице Градишка Душан Вукота нагласио је да прошле седмице није рођено ниједно дијете.

- То је поражавајући податак када се зна да услуге породилишта осим Градишчанки, користе становнице Козарске Дубице и Српца - рекао је Вукота.

Он је нагласио да је посљедњих десет година у Градишци негативан природни прираштај и додао да је за пад наталитета највећи кривац незапосленост.

- Што је већа стопа незапослености, то је мање дјеце, јер како да се неко одлучи на стварање породице када нема новца ни за основне животне намирнице - истакао је Вукота.

Да се тешко живи, потврђује и податак да на подручју градишке општине дјечији додатак прима око 770 корисника.

- Од 1. јануара до 14. априла 2014. године у матичне књиге рођених уписано је 87 дјеце, док је у истом периоду умрло 117 становника. У матичну књигу рођених у 2012. години је уписано 269 дјеце, док је преминуло 361 лице. Прошле године је рођено 266 дјеце, а у матичну књигу умрлих уписана је 381 особа - рекао је начелник опште управе Градишка Мирон Бјеловук.

Он је истакао да је тај податак забрињавајући, јер раст броја умрлих у односу на број новорођених наставља се и у овој години.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да ће локална заједница у наредном периоду предузети одређене мјере како би било побољшано стање у вези са наталитетом.

- Када је ријеч о овом питању, звона за узбуну већ одавно звоне. Општина Градишка је опредијељена за стимулисање наталитета, а родитељи ће као честитку за свако новорођено дијете добити 100 КМ. За то смо планирали фонд од 30.000 марака. Када је ријеч о вјештачкој оплодњи, планирано је издвајање 10.000 марака - рекао је Латиновић и додао да на тај начин желе да стимулишу брачне парове да покушају путем вјештачке оплодње да добију принову.

Вјенчања

Мирон Бјеловук истиче да су у току ове године у матичној служби Градишка и осам мјесних канцеларија судбоносно "да" изговорила 42 пара.

- У општини Градишка у 2012. обављено је 227 вјенчања, а у 2013. години 261 вјенчање, што показује благи пораст броја склопљених бракова - рекао је Бјеловук.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана