Градишка: Организована традиционална вожња бадњака

Срна
Градишка: Организована традиционална вожња бадњака

Градишка - У свим црквеним општинама на подручју Градишке данас је поводом Бадњег дана организована традиционална вожња бадњака. Главни градски бадњак из приградског насеља Жеравица кренуо је тачно у подне у обилазак градских и приградских насеља у Градишци.

Kум бадњака Војислав Ковачевић рекао је да је пред зору обављено сјечење главног градског бадњака, који већ пет година креће из Жеревице.

Ковачевић је истакао да мјештани овог насеља сваке године прослављају Бадњи дан у духу традиције и обичаја, те уз весеље дочекују најрадоснији хришћански празник Божић.

Бадњачари су се око 10.30 часова окупили у Жеравици, гдје је уприличено дружење уз музику, кувано вино и ракију и посну трпезу, а након тога и традиционални обичај "пијукања" за њамлађе.

У 14.00 часова главни бадњак "састаће" се на Боковима са бадњацима из мјесних заједница Козинци и Бок Јанковац, гдје ће бити обављено полагање вијенаца на Спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Потом ће бадњак кренути према граду и Основној школи "Данило Борковић" у градском насељу Сењак, одакле ће даље поћи у обилазак градских улица.

Долазак бадњака пред Храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци планиран је око 16.00 часова, а у 17.00 часова биће уприличено налагање бадњака, бечерње богослужење и "пијукање" за малишане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана