Gradiška: Invalidi ostali bez novca iz budžeta

Milan Vujić
Gradiška: Invalidi ostali bez novca iz budžeta

Gradiška - Opštinska vlast u Gradišci nema sluha za osobe sa invaliditetom jer im mjesecima ne isplaćuje dotacije, zbog čega su udruženja koja okupljaju ove osobe pred gašenjem.

U Udruženju lica sa invaliditetom ističu da im zbog besparice prijeti isključivanje vode, struje i telefona, a projekti i isplata skromne jednokratne pomoći su na čekanju do daljeg. Ogorčeni su jer novac ne dobijaju redovno i pored toga što im je opštinska vlast lani umanjila grantove za deset odsto.

I u Međuopštinskoj organizaciji slijepih i slabovidih ističu da su predstavnici opštine Gradiška zaboravili na njih. Predsjednik ove organizacije Željko Štrbac kaže da su od planiranog godišnjeg granta koji iznosi 14.400 KM podmirivali samo osnovne potrebe, a da sada ne mogu ni to.

- Lokalna vlast nas ignoriše, ne znamo više ni kome da se obratimo, jer niko ne želi da nas primi. Mjesečne uplate kasne, pa je tek finansijski zatvorena prethodna godina, što znači da u ovoj godini nismo primili nijednu dotaciju - istakao je Štrbac i dodao da mjesečno iz budžeta treba da dobijaju 1.200 KM.

On je naveo da je zbog kašnjenja dotacija doveden u pitanje rad mnogih organizacija i udruženja koja brinu o ugroženoj populaciji.

- Računi za komunalije pristižu, ali nemamo novca. Ako ne dobijemo novac iz budžeta opštine, neće nam preostati ništa drugo nego da stavimo ključ u bravu - kaže Štrbac.

Dodaje da su mnogi članovi Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih na ivici egzistencije pa su zahvaljujući jednokratnoj novčanoj pomoći uspijevali nekako da prežive. Međutim, ni na to više ne mogu računati.

- Na području Gradiške imamo 118 članova, u Srpcu ih je 27, a samo dvoje ih je zaposleno. Većina naših članova živi od penzija, invalidnina ili naknade za tuđu njegu i pomoć, koja iznosi od 80 do 160 maraka. Svaka jednokratna pomoć za njih je više nego značajna - naglasio je Štrbac.

Kašnjenje dotacija mnogo utiče i na rad Međuopštinskog udruženja civilnih žrtava rata u kojem ističu da im ove godine nije odobren nijedan projekat. Predsjednik ovog udruženja Miodrag Mićević kaže da su lani obezbijedili plastenike i opremu za 12 članova izdvojivši 19.200 maraka. Ove godine taj vid pomoći je zamrznut.

- Isplata jednokratne pomoći je neizvjesna, ali imamo obećanja da bi isplata dotacija iz budžeta mogla biti ubrzana kako bi se sustiglo kašnjenje - istakao je Mićević.

U Opštinskoj upravi kažu da na osnovu tempa punjenja budžeta uplaćuju i dotacije i napominju da je za sve organizacije i udruženja izdvojeno mnogo više novca po osnovu zaostalih obaveza iz prethodnog perioda.

U udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom ističu da na području Gradiške oko deset odsto stanovnika ima određeni stepen invalidnosti i da nije zanemarljiv broj onih na koje su opštinari zaboravili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana