Градишка: Инвалиди остали без новца из буџета

Милан Вујић
Градишка: Инвалиди остали без новца из буџета

Градишка - Општинска власт у Градишци нема слуха за особе са инвалидитетом јер им мјесецима не исплаћује дотације, због чега су удружења која окупљају ове особе пред гашењем.

У Удружењу лица са инвалидитетом истичу да им због беспарице пријети искључивање воде, струје и телефона, а пројекти и исплата скромне једнократне помоћи су на чекању до даљег. Огорчени су јер новац не добијају редовно и поред тога што им је општинска власт лани умањила грантове за десет одсто.

И у Међуопштинској организацији слијепих и слабовидих истичу да су представници општине Градишка заборавили на њих. Предсједник ове организације Жељко Штрбац каже да су од планираног годишњег гранта који износи 14.400 КМ подмиривали само основне потребе, а да сада не могу ни то.

- Локална власт нас игнорише, не знамо више ни коме да се обратимо, јер нико не жели да нас прими. Мјесечне уплате касне, па је тек финансијски затворена претходна година, што значи да у овој години нисмо примили ниједну дотацију - истакао је Штрбац и додао да мјесечно из буџета треба да добијају 1.200 КМ.

Он је навео да је због кашњења дотација доведен у питање рад многих организација и удружења која брину о угроженој популацији.

- Рачуни за комуналије пристижу, али немамо новца. Ако не добијемо новац из буџета општине, неће нам преостати ништа друго него да ставимо кључ у браву - каже Штрбац.

Додаје да су многи чланови Међуопштинске организације слијепих и слабовидих на ивици егзистенције па су захваљујући једнократној новчаној помоћи успијевали некако да преживе. Међутим, ни на то више не могу рачунати.

- На подручју Градишке имамо 118 чланова, у Српцу их је 27, а само двоје их је запослено. Већина наших чланова живи од пензија, инвалиднина или накнаде за туђу његу и помоћ, која износи од 80 до 160 марака. Свака једнократна помоћ за њих је више него значајна - нагласио је Штрбац.

Кашњење дотација много утиче и на рад Међуопштинског удружења цивилних жртава рата у којем истичу да им ове године није одобрен ниједан пројекат. Предсједник овог удружења Миодраг Мићевић каже да су лани обезбиједили пластенике и опрему за 12 чланова издвојивши 19.200 марака. Ове године тај вид помоћи је замрзнут.

- Исплата једнократне помоћи је неизвјесна, али имамо обећања да би исплата дотација из буџета могла бити убрзана како би се сустигло кашњење - истакао је Мићевић.

У Општинској управи кажу да на основу темпа пуњења буџета уплаћују и дотације и напомињу да је за све организације и удружења издвојено много више новца по основу заосталих обавеза из претходног периода.

У удружењима која окупљају особе са инвалидитетом истичу да на подручју Градишке око десет одсто становника има одређени степен инвалидности и да није занемарљив број оних на које су општинари заборавили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана