Градишка: Хиљаде објеката пред рушењем

Милан Вујић
Градишка: Хиљаде објеката пред рушењем

Градишка - На подручју општине Градишка има више од 5.000 бесправно изграђених објеката, од чега је само 35 њих легализовано.

Иако рок за легализацију истиче 25. маја догодине, након чега ће "дивљи" објекти бити срушени, многи власници још не предузимају ништа како би то спријечили. У локалној управи кажу да су резултати легализације веома слаби.

- Не постоје званични подаци колико има нелегалних објеката иако је груба процјена да их је око 5.000 изграђено без ваљане документације. Одзив за легализацију је веома слаб, ваљда због тешког материјалног стања грађана. Тренутно су предата само 163 захтјева за легализацију - казао је начелник Одјељења за урбанизам, грађење, стамбене и комуналне послове Слободан Видовић.

Он је додао да се захтјеви за легализацију не окончавају брзо због тога што она изискује одређена финансијска средства за инвеститоре која нису везана за општину као што су достављање стручног мишљења, израда упроштеног пројекта, записника о техничкој исправности објекта, скице снимања објекта и допринос за катастар.

- Процес легализације подразумијева издавање накнадних локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе за објекте или њихове дијелове који су изграђени без ове документације, као и за објекте који посједују документацију али је приликом градње инвеститор од ње одступио. У поступку легализације код завршених индивидуалних објеката једним рјешењем се издаје и локацијска и грађевинска и употребна дозвола - рекао је Видовић.

Додао је да су трошкови уређења грађевинског земљишта у поступку легализације и једнократна рента по квадратном метру корисне површине највиши за објекте изграђене у првој градској зони.

- Када буде утврђена пуна цијена врше се умањења која могу ићи до 80 одсто, а ако се плаћа одједном и додатних 10 одсто, тако да инвеститор може у поступку легализације остварити попуст до 90 одсто, односно платити само 10 одсто утврђених накнада - рекао је Видовић, који је напоменуо да је нова одлука предвидјела плаћање у ратама.

Повластице

Слободан Видовић је истакао да повластице за легализацију објеката имају породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди прве или друге категорије, цивилне жртве рата и тешки цивилни инвалиди који су ослобођени плаћања накнаде за легализације.

- Остали имају попусте и то по члану породице, борци од прве до пете категорије, ратни војни инвалиди од треће до десете категорије, избјеглице, расељена лица и повратници - напоменуо је Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана