Gradiška: Dončić ne da fotelju ni poslije odluke suda

A. Janković, M. Vujić
Gradiška: Dončić ne da fotelju ni poslije odluke suda

Gradiška - Primopredaja dužnosti između razriješenog predsjednika Skupštine opštine Gradiška Radislava Dončića i novoizabranog Uroša Grahovca ni juče nije obavljena, uprkos odluci Okružnog suda u Banjaluci koji je utvrdio da je smjena obavljena u skladu sa zakonom i nalogu da bude obavljena primopredaja.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara na vanrednoj sjednici rukovodstvo parlamenta, načelnike opštinskih odjeljenja, te direktore javnih preduzeća i ustanove čiji je osnivač opština i njihove upravne i nadzorne odbore. Novu većinu formirali su odbornici SNSD-a, DNS-a, Narodne stranke "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a. Primopredaja dužnosti, međutim, nije obavljena, jer su razriješeni funkcioneri tvrdili da su smjene obavljene nezakonito, a blokada je nastavljena i poslije sudske odluke da su smjene zakonite.

Grahovac je rekao da se juče ujutro sastao sa Dončićem, ali da nisu dogovorili termin za preuzimanje dužnosti.

- Dončić se pravdao da sudsko rješenje nema pouku o pravnom lijeku. Obavijestiću Okružni sud u Banjaluci i druge institucije i zahtijevati prisustvo sudske policije ili predstavnika MUP-a RS kako bi bilo ispoštovano rješenje suda - istakao je Grahovac.

On je ponovo upozorio da zbog političkih opstrukcija građani trpe nesagledivu štetu.

- Neshvatljivo je da se najodgovorniji ljudi u opštini ponašaju na ovaj način, ignorišući u potpunosti interes građana i podređujući opšte interese ličnim - rekao je Grahovac.

On je kazao da je zbog takve politike smijenjena vlast već otjerala jednog velikog investitora.

- Prije nekoliko dana odustao je investitor koji je htio da uloži oko 30 miliona maraka u Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli i zaposli oko 300 radnika. Odustao je jer mu je načelnik opštine na pitanje kada će biti održana sjednica Skupštine i donesene odluke važne za tu investiciju, odgovorio da to neće biti ni za godinu - rekao je Grahovac.

Dončić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je odluka Okružnog suda skandalozna i da nije predao dužnost jer će uložiti žalbu Vrhovnom sudu RS.

- Sudija Tatjana Stupar donijela je političku presudu. Mi smo 20. maja predali izvještaj na osnovu tužbe Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS na 100 strana, a odluku je donijela već 21. maja. Za to vrijeme nije mogla ni da pregleda sav materijal, a kamoli da donese odluku - kaže Dončić i tvrdi da je sudsko rješenje unaprijed napisano.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović rekao je da su imali prijetnje da će sudsko rješenje biti sprovedeno uz asistenciju policije.

- To je nedopustivo. Nije sporna prekompozicija većine, ali je sjednica Skupštine održana 23. februara nelegitimna. Na njoj su smijenjena 54 čovjeka bez ijednog argumenta i mi to ne prihvatimo - kaže Latinović.

Dončića i Latinovića podržali su poslanici SDS-a, PDP-a i SNS-a iz Gradiške Đorđo Krčmar, Milan Švraka i Goran Đorđić.

Šta nalaže rješenje suda

- razriješeni predsjednik Skupštine treba da odmah preda dužnost novoizabranom predsjedniku

- razriješeni predsjednik Skupštine treba da omogući korišćenje službenih prostorija, pečata, dokumentacije i arhive

Sistematizacija

Predstavnici nove većine u Gradišci tvrde da je Zoran Latinović napravio novu sistematizaciju radnih mjesta kako bi smijenjeni načelnici odjeljenja ostali u opštini na drugim radnim mjestima.

- Ne mogu reći da li su ti načelnici smijenjeni, to će sud odlučiti. Nikakve rezervne pozicije za njih nisu napravljene i oni će imati status kakav imaju svi službenici u javnoj upravi - kaže Latinović.

Rok za deblokadu u Srpcu

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS pozvalo je organe opštine Srbac da bez odlaganja najkasnije do 30. maja bude obavljena primopredaja dužnosti između opozvanih i novoizabranih opštinskih funkcionera, saopšteno je iz srbačkog SNSD-a. Ukoliko u datom roku ne dođe do primopredaje, Ministarstvo će podnijeti tužbu.

Nova skupštinska većina, koju čine SNSD i DNS, smijenila je 9. aprila predsjednika Skupštine opštine Srbac Zorana Đukića, potpredsjednika Dragana Lepira i sekretara Dragicu Vranić. Oni, međutim, odbijaju da novoizabranom rukovodstvu predaju dužnost, te skupštinski pečat i salu tvrdeći da su smijenjeni nezakonito. Đukić je poručio da nema primopredaje dužnosti bez odluke suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana